Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όχι αυτό δεν είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο Μόναχο. Είναι ο προπέρσινο. Καθώς όμως για τους γνωστούς λόγους δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, θυμόμαστε παλιότερα χριστουγεννιάτικα ταξίδια.
Όπως και άλλη φορά έχουμε αναφέρει, στο Μόναχο η καθημερινότητα πηγαίνει ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού. Όταν ο καιρός είναι καλός, η πόλη λάμπει από χαμόγελα και καλή διάθεση. Όταν ο καιρός είναι κακός, πράγμα όχι ασυνήθιστο για την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, τότε η πόλη χάνει κάτι από την λάμψη της. Ωστόσο εκείνο που δεν λείπει ποτέ από το ιστορικό κέντρο του Μονάχου, την Altstadt, είναι ο κόσμος. Χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν στους εμπορικούς πεζόδρομους του κέντρου της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε κάθε κατάσταση του καιρού.
Κάπως έτσι ήταν και πριν δύο χρόνια, στο ενδιάμεσο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που επισκεφτήκαμε το Μόναχο. Το χιόνι έπεφτε συνεχώς για δυο μέρες και μόλις την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψης μας, ένας φωτεινός ήλιος έκανε την εμφάνιση του φωτίζοντας τα υπέροχα ιστορικά κτίρια της πόλης που δεν χορταίνεις να τα βλέπεις και να τα θαυμάζεις.
Κέντρο τη πόλης και του τουρισμού της είναι η διάσημη πλατεία Marienplatz, μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο, με το φημισμένο Glockenspiel. Είναι το ρολόι με τα αγάλματα στον κεντρικό πύργο του Δημαρχείου που κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ζωντανεύουν για να διηγηθούν παλιές ιστορίες στους χιλιάδες τουρίστες που μαζεύονται για να τα δουν. Από εκεί ξεκινούν οι περιηγήσεις στους πεζόδρομους του κέντρου. Ο κεντρικός πεζόδρομος, η Neuhauser, που ξεκινά από εκεί καταλήγει στην Karlsplatz έναν υπόγειο συγκοινωνιακό κόμβο μαζί με υπόγειο εμπορικό κέντρο.
Ήταν τρίτη μέρα των Χριστουγέννων όταν φτάσαμε και τα συνεργεία ξήλωναν τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο αυτό δεν αφαιρούσε τίποτε από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Μονάχου, καθώς ο στολισμός των κτιρίων ήταν πολύ όμορφος χωρίς ωστόσο υπερβολές και εύκολους εντυπωσιασμούς.
Καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η μετανάστευση των Ελλήνων προς τη Γερμανία, σχεδόν σε κάθε εμπορικό κατάστημα θα βρεις έναν Έλληνα να σε εξυπηρετήσει. Επίσης στους κεντρικούς πεζόδρομους ακούς συνεχώς ελληνικά σε βαθμό που να σου δημιουργείται μια κάποια οικειότητα με την πόλη, καθώς είσαι ανάμεσα σε πολλούς συμπατριώτες σου.
Το Μόναχο είναι η πόλη της μπίρας και οι μπυραρίες, οι πιο πολλές ιστορικές καθώς μετρούν αιώνες ζωής, είναι από τα πιο ωραία τουριστικά αξιοθέατα. Βρίσκεις αρκετές μπυραρίες στο κέντρο της πόλης αρκεί να έχεις υπομονή να περιμένεις τη σειρά σου, καθώς σχεδόν πάντα υπάρχει ουρά. Πιο διάσημη από όλες είναι η Hofbraeuhaus εκεί που κάποτε έπινε την μπίρα του ο ίδιος ο Χίτλερ. Ο χώρος είναι τεράστιος ωστόσο το να περιφέρονται ασταμάτητα ανάμεσα στα τραπέζια εκατοντάδες τουρίστες, μόνο ωραία ατμόσφαιρα δεν δημιουργεί
Πολύ κοντά στο Δημαρχείο είναι η υπαίθρια αγορά Viktualienmarkt στην οποία μπορείτε να βρείτε εξαιρετικό παραδοσιακό street food. Όπως είδαμε, λειτουργεί ακόμη και όταν χιονίζει, καθώς ο κόσμος δεν εξαφανίζεται από τους δρόμους με το πρώτο χιόνι.
Το Μόναχο είναι από τις πιο πλούσιες πόλεις της Ευρώπης καθώς εκεί εδρεύουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η αγορά στο κέντρο της πόλης είναι πολύ πλούσια αλλά μάλλον ακριβή για τα δικά μας πορτοφόλια. Ωστόσο αυτή την εποχή με τις εκπτώσεις που αρχίζουν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, υπάρχουν ευκαιρίες που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.
Αν είστε λάτρεις της ιστορίας και της τέχνης στο κέντρο του Μονάχου θα βρείτε ενδιαφέροντα μουσεία αλλά και μεγάλους εντυπωσιακούς ναούς. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας, στην καρδιά της παλιάς πόλης Εκεί δεσπόζουν οι δύο πύργοι του Καθεδρικού µε το χρυσό άγαλμα της Παρθένου
Γραφεία τουριστικών πληροφοριών θα βρείτε στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο Δημαρχείο προκείμενου να ενημερωθείτε και να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments