Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Παλιά Ξάνθη, είναι ένας χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός ο οποίος κρατά την αίγλη και την απαράμιλλη ομορφιά του σχεδόν αναλλοίωτη μεταφέροντας έτσι τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος το 1976 και σώθηκε λίγο πριν γίνει και αυτή θύμα της κατεδάφισης προκειμένου να ανεγερθούν πολυκατοικίες. Σήμερα, «στολίζει» και ομορφαίνει τη σύγχρονη πόλη κάνοντας την να ξεχωρίζει δίνοντάς της άξια τον τίτλο της «αρχόντισσας της Θράκης».
Η επίσκεψη στην Παλιά Ξάνθη είναι σαν μία επίσκεψη στον χρόνο, σε συνεπαίρνει και σε κάνει να θέλεις να κοιτάς όλα της τα κτίρια ένα ένα. Πολύχρωμα σπίτια, που χρονολογούνται από το 1839, λιθόστρωτοι δρόμοι και νεοκλασικά κτίρια είναι οι κυριότεροι λόγοι να την επισκεφθεί κανείς. Εκεί υπάρχουν 1200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα σπίτια τα οποία διακρίνονται ως πολύ αξιόλογα, αξιόλογα και ενδιαφέροντα.
Από το 1900 η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κυρίως χάριν στην καλλιέργεια καπνού και του εμπορίου.
Σήμερα, τα στενά της παλιάς πόλης φιλοξενούν ατμοσφαιρικές καφετέριες και ταβερνάκια όπου ο επισκέπτης μπορεί να φάει ή να πιει τον καφέ του με την όμορφη θέα των κτιρίων της.
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης συγκαταλέγεται στους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς στην Ελλάδα, καθώς είναι και από τους μεγαλύτερους της χώρας μας. Η αρχοντιά και η μεγαλοπρέπεια της εντυπωσιάζουν και σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή πλούτου και αίγλης συνεπαίρνοντάς σε.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments