Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Στην τελευταία μας επίσκεψη στο Νεπάλ τον Απρίλιο, είχαμε στόχο περιπατητικές διαδρομές στις πλαγιές των Ιμαλαϊων. Σε μια από αυτές φτάσαμε στο Kyanjin Gompa, είναι ένα από τα πιο διάσημα χωριά του Νεπάλ. Βρίσκεται στις πλαγιές των Ιμαλαϊων σε υψόμετρο 3890 μέτρων. Το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον μεγάλο σεισμό τον Απριλίου του 2015. Όταν ξαναχτίστηκε δεν ήταν πια το ίδιο, καθώς έχασε την γραφικότητα που δημιουργούσαν τα παλαιά πετρόχτιστα κτίσματα, τα οποία καταστράφηκαν (ίχνη τους υπάρχουν ακόμη) και αντικαταστάθηκαν από πολύχρωμες πολυκατοικίες, ακόμη και πενταώροφες. Σ΄αυτό το περιβάλλον, οι πολυκατοικίες είναι κάτι εντελώς παράταιρο.
Για να φτάσεις στο Kyanjin Gompa, που επαναλαμβάνουμε είναι σε υψόμετρο 3890μ. θέλει αργή ανάβαση (3-5 μέρες) με συνεχή εγκλιματισμό λόγω του υψομέτρου. Η αναπνοή, ο ύπνος, η όρεξη για φαγητό ακόμη και η πνευματική διαύγεια, επηρεάζονται.
Στο δρόμο σου συναντάς καταρράκτες, κρεμαστές πεζογέφυρες, τις κορυφές τον Ιμαλαϊων, ζώα, ακόμη και παγετώνες. Βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Langtang Lirung που ξεπερνά σε ύψος τα 7000μ. Άλλες κορυφές των Ιμαλαίων που το περιβάλλουν είναι η Changbu και η Langtang Yubra.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι της φυλής Tamang, που είναι Θιβετιανοί. Η κύρια ενασχόληση τους είναι ο τουρισμός. Ακόμη και όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας, τις παράγουν για τους τουρίστες.
To Kyanjin Gompa έχει και ηλεκτρικό ρεύμα από ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά. Την ίδια ώρα άλλα χωριά σε χαμηλότερο υψόμετρο δεν έχουν.
Ο λόγος που το Kyanjin Gompa είναι τόσο δημοφιλές στους επισκέπτες είναι γιατί αποτελεί τον τελικό προορισμό του Langtang Trail, μια από τις πιο διάσημες ορεινές διαδρομές στο Νεπάλ που ξεκινά από τις ζούγκλες στα 1500μ. και φτάνει στα γυμνά τοπία των βουνοκορφών των Ιμαλαϊων.
Στα αξιοθέατα του χωριού είναι ένα βουδιστικό μοναστήρι και ένα τυροκομείο που το έχτισαν Ελβετοί και φτιάχνει τυρί αποκλειστικά από γιάκ.
Τα ξενοδοχεία και τα lodges στο Kyanjin Gompa είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι σχετικά φθηνά αλλά τα δωμάτια προφέρουν τα πολύ βασικά χωρίς πολυτέλειες και ανέσεις. Δεν έχουν μόνωση, θέρμανση και μπάνιο στο δωμάτιο.
Καθώς όλα τα προϊόντα φτάνουν δύσκολα στην πλάτη βαστάζων, κοστίζουν ακριβά. Μια μερίδα φαγητό και τα σνακς ξεκινούν από 5 ευρώ, με ένα μέσο γεύμα να κοστίζει κοντά στα 20 ευρω το άτομο. Η τιμή για ένα αναψυκτικό ξεπερνάει τα 5 ευρώ το ίδιο και ένα snickers.
Γενικά οι τιμές των προϊόντων είναι υπερβολικές για το Νεπάλ αλλά είσαι στα 3800 μέτρα και όλα έρχονται με βαστάζους.
Για μα συνδεθείς στο ίντερνετ αγοράζεις κάρτα με συγκεκριμένα δεδομένα για μια σύνδεση σε ένα τοπικό δίκτυο με λινκ. Υπάρχει και ένα ΑΤΜ αλλά όταν πήγαμε δεν λειτουργούσε.
Ο καιρός στο Kyanjin Gompa αλλάζει απότομα χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί το μεσημέρι να σε χτυπάει ο ήλιος και να σκας, αλλά το βράδυ η θερμοκρασία μπορεί να πέφτει κάτω από το μηδέν και να έχει δυνατό αέρα. Συνήθως το πρωί ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα και το απόγευμα κλείνει.
Υπάρχει και ελικοδρόμιο για αεροδιακομιδή ή κάποιους ευκατάστατους ταξιδιώτες που φτάνουν με ελικόπτερο.
Αν κάτι θα θυμόμαστε περισσότερο από την επίσκεψη μας στο Kyanjin Gompa, είναι η ανατολή του ηλίου, που φωτίζει με ζεστό πορτοκαλοκόκκινο φως τις κορυφές των Ιμαλαϊων, η ζεστασιά των ντόπιων και το απίστευτο φυσικό περιβάλλον.

Info…

Το Νεπάλ επισκεφθήκαμε τον Απρίλιο. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις από την Ελλάδα, είναι με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Turkish συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Κατμαντού τέσσερις φορές την εβδομάδα.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments