Κείμενο – Φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αναζητώντας λίγη ευεργετική δροσιά ανηφορίζουμε στον Παλαιό Παντελεήμονα, τον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στους πρόποδες της βορειανατολικής πλευράς του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450 μέτρων στο Νομό Πιερίας.
Είναι ένας πανέμορφος οικισμός με πετρόκτιστα κτίσματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και καλντερίμια επίσης φτιαγμένα από πέτρα.
Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τη δεκαετία του πενήντα, ωστόσο ο τουρισμός το ξαναζωντάνεψε και πάλι από τη δεκαετία του ογδόντα, όταν και άρχισαν να αναπαλαιώνονται τα πρώτα σπίτια.
Σήμερα είναι ένας τουριστικός οικισμός που προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη. Διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες, φαγητό σε εξαιρετικές ταβέρνες, καφέ κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, καταστήματα για να αγοράσετε αναμνηστικά ή τοπικά προϊόντα.
Στο χωριό δεν επιτρέποντα τα αυτοκίνητα τα οποία τα αφήνουμε στο δημόσιο πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού. Αυτό που σε εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, είναι η συγκλονιστική θέα, καθώς ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι σαν ένα μπαλκόνι στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε πρώτο πλάνο βλέπεις το κάστρο του Πλαταμώνα, και πίσω του τις ακτές της Πιερίας και τα γαλάζια νερά του Θερμαϊκού. Θέα που σε καθηλώνει.
Στη συνέχεια ξεκινάς τη βόλτα σου μέσα στο χωριό ακολουθώντας τα πέτρινα καλντερίμια τα οποία δεν αγαπούν τις γόβες και τα ψηλοτάκουνα. Περπατάς ανάμεσα σε παραδοσιακά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές. Πολλά έχουν γίνει ξενώνες. Συναντάς καταστήματα με αναμνηστικά είδη και τοπικά προϊόντα, μικρά καφέ και ταβέρνες. Όποιο καλντερίμι και να ακολουθήσεις θα σε βγάλει στην Πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα περικυκλωμένος από καφέ και ταβέρνες.
Ο οικισμός είναι τόσο όμορφος και ιδιαίτερος που αποτελεί σκηνικό οπτικοακουστικών παραγωγών. Μεταξύ άλλων στις αρχές του 1980 γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας “Μεγαλέξαντρος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ το 2008 έγιναν γυρίσματα για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος “Ματωμένα Χώματα” της Διδούς Σωτηρίου από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.
Ωστόσο σχεδόν καθημερινά τον Παλαιό Παντελεήμονα επιλέγουν για φωτογράφιση νεόνυμφα ζευγάρια.

Info…

Η πρόσβαση στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι εύκολη καθώς απέχει μόλις τέσσερα ανηφορικά χιλιόμετρα από την εθνική οδό.
Από την Θεσσαλονίκη απέχει 105 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 400.
Στην Πιερία βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments