Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το Φρούριο Άμερ ή Άμπερ ( Amber Fort ), είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων βόρεια της Τζαϊπούρ, στην επαρχία του Ρατζαστάν στην Ινδία. Είναι χτισμένο στη κορυφή ενός λόφου και καταλαμβάνει μια έκταση τεσσάρων τετραγωνικών χιθλιομέτρων περίπου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή της Τζαϊπούρ. Τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε εκδρομές στην Ινδία περιλαμβάνουν και μια επίσκεψη σε αυτό το φρούριο. Αυτό όμως που το κάνει ακόμη πιο δελεαστικό για τους τουρίστες, είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να ανηφορίσουν προς την κορυφή με τη βοήθεια ελεφάντων, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με παραδοσιακά ζωγραφισμένα σχέδια ! Όσο για την επιστροφή σας στα λεωφορεία, σας περιμένουν αρκετά τζιπ ώστε να πάτε στον προορισμό σας. Συνήθως και ανάλογα το γραφείο, το κόστος περιλαμβάνεται μέσα σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο και άρα δε χρειάζεται να αγχωθείτε.

Η ανάβαση και η κατάβαση στον ελέφαντα είναι πολύ εύκολη αφού υπάρχουν ειδικές υπερυψωμένες ράμπες, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα όποια κιλά ή ηλικία έχετε. Η διάρκεια ανάβασης είναι περίπου 10-15 λεπτά της ώρας και ανάλογα την “κυκλοφοριακή συμφόρηση μεταξύ των ελεφάντων. Μια διαδρομή πολύ χαλαρή, ασφαλής και ξεκούραστη, ενώ ταυτόχρονα εσείς απολαμβάνετε τη θέα προς την πόλη Άμερ, τους γύρω καταπράσινους λόφους, αλλά και τη λίμνη Maotha που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Αν και υπάρχουν παντού πινακίδες που σας συνιστούν να μη δώσετε φιλοδώρημα στους οδηγούς, είναι σίγουρο πως αυτοί θα ζητήσουν κάποια χρήματα. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας για το αν θα το πράξετε ή όχι. Υπάρχουν στη διάθεση των τουριστών περίπου 80 ελέφαντες, οι οποίοι μεταφέρουν 900 επισκέπτες ανά ημέρα. Λέγεται πως Ινδικές φιλοζωικές οργανώσεις σε συνεργασία με το κράτος, έχουν θεσπίσει ένα ανώτατο όριο διαδρομών κάθε ελέφαντα ανά ημέρα, ώστε να αποφευχθεί η ανθρώπινη  σκληρότητα προς αυτά τα συμπαθή ζώα. Συγκεκριμένα οι ελέφαντες πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι πέντε διαδρομές ημερησίως και να φέρουν σε κάθε μια από αυτές μόνο δύο επιβάτες. Μακάρι να είναι αλήθεια…

Το Amer Fort είναι γνωστό για τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά του στοιχεία απεικονισμένα στο στυλ Hindu και το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα του. Μεγάλες πλατείες, καλντερίμια, πύργοι και πολεμίστρες συνθέτουν μια αυτόνομη καστροπολιτεία. Κατασκευασμένο από κόκκινο ψαμμίτη και μάρμαρο, αυτό το πολυτελές ανάκτορο αποτελείται από τέσσερα επίπεδα.  Ήταν κατοικία μαχαραγιάδων, ενώ υπάρχει και ένα Ινδουϊστικός ναός ( Shila Mata Mandir).Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,  το Amer Fort επισκέπτονται περίπου 5.000 άτομα καθημερινά.

Κατά την 37η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στην Πνομ Πενχ στην Καμπότζη το 2013, το Amer Fort, μαζί με πέντε άλλα οχυρά του Ρατζαστάν, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος του ομίλου Hill Forts του Rajasthan.

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar