Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Στο Μεσημέρι, ένα χωριό 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στο δρόμο προς τη Χαλκιδική, οι Λεβάντες άνθισαν και πάλι μεταμορφώνοντας το γκρίζο των χωραφιών σε ένα τεράστιο μωβ χαλί. Στην περιοχή καλλιεργείται λεβάντα περίπου στο 20% των χωραφιών μετατρέποντας την κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε μια μωβ πανδαισία.
Δεκάδες είναι οι επισκέπτες που πηγαίνουν για να θαυμάσουν το υπέροχο θέαμα, να φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν.
Φέτος εκτός από Έλληνες είδαμε Ρουμάνους, Ρώσους, και Τούρκους. Μάλιστα ένας Ρουμάνος μας είπε πως είδε το υπέροχο θέαμα από το αεροπλάνο πριν αυτό προσγειωθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονικά» και θέλησε να επισκεφτεί την περιοχή.
Ανάμεσα στους επισκέπτες είναι πολλοί ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες φωτογράφοι που με φόντο της λεβάντες κάνουν φωτογραφήσεις γάμων, μόδας ή τοπίου.
Φέτος υπήρχε και μια τέντα στην οποία μπορούσες να αγοράσεις προϊόντα λεβάντας.
Το τελικό προϊόν της λεβάντας, το αιθέριο έλαιο, εξάγεται σχεδόν στο σύνολο του στο εξωτερικό, σε βιομηχανίες παραγωγής αρωμάτων και φαρμακευτικές εταιρείες. Εκτός από το αιθέριο έλαιο αξιοποιούνται και τα αποξηραμένα άνθη τα οποία χρησιμοποιούνται για αρωματισμό και στολισμό κλειστών χώρων.
Στην Ισπανία και τη Γαλλία, τα λιβάδια της λεβάντας αποτελούν εδώ και χρόνια τουριστική ατραξιόν. Προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και δημιουργούν τουριστική σαιζόν. Στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να προσελκύουν τους πρώτους επισκέπτες.
Γεγονός πάντως είναι πως σιγά σιγά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι ντόπιοι ανακαλύπτουν πως αυτό που στέκει μπροστά στα μάτια τους μπορεί να αποδειχτεί θησαυρός, αν του δώσουν και τουριστική διάσταση. Οι λεβάντες, οι ανθισμένες ροδακινιές στον κάμπο της Ημαθίας, οι ηλιόσποροι, οι φορτωμένες πορτοκαλιές και πολλά ακόμη μπορούν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments