Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Στην Καλλιθέα, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την νυχτερινή διασκέδαση τις καυτές νύχτες του καλοκαιριού, βρίσκεται το Ιερό του Άμμωνος Διός, του Διονύσου και του Ασκληπιού σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μέρος που μόλις το επισκέπτεσαι νιώθεις θετική ενέργεια να σε κατακλύζει.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς που έχουν εντοπιστεί στη Χαλκιδική και ο πιο σπουδαίος όσον αφορά τον Άμμωνα Δία, καθώς είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.
Ο χώρος χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού όσον αφορά τη χρήση του. Η περιοχή όμως, απέκτησε μεγαλύτερη αξία κατά τον αποικισμό της Χαλκιδικής από τους Έλληνες του νότου, οι οποίοι ίδρυσαν την Αφύτιο ως αποικία της Ερέτριας. Το πρώτο ιερό που ιδρύθηκε στον χώρο ήταν αυτό του Διονύσου (πιθανότατα και των Νυμφών) στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ, όπως αναφέρει ο Ξενοφώντας.
Στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα, οι Αφύτιοι ίδρυσαν Ιερό αφιερωμένο στον Άμμωνα Δία, πιθανότατα χάρη στην σωτήρια παρέμβαση του που είχε ως αποτέλεσμα τη λύση της πολιορκίας της πόλης από τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λύσανδρο το 304 π.Χ.
Τον 2ο αιώνα μ.Χ το ιερό γνωρίζει ακμή και έξω από αυτό κτίζονται κερκίδες αλλά και ένα βαλανείο (μικρό λουτρό) στα βόρεια του ναού το οποίο συνδέεται με τη λατρεία του Ασκληπιού και την ίαση. Στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ το ιερό εγκαταλείπεται όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται το λουτρό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ρωμαϊκή φάση του ναού πρέπει να διήρκησε μέχρι την εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν μάλλον καταστράφηκε οριστικά.
Το Ιερό του Άμμωνα Δία αποκαλύφθηκε το 1969 με αφορμή την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή. Τα παραπάνω ευρήματα είναι αποτελέσματα των ανασκαφών που έγιναν κατά την περίοδο 1970-1973.

Info…
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κάθε μέρα εκτός Τρίτης 8:30-15:00 υπό κανονικές συνθήκες και αφήνει τον επισκέπτη με μία αίσθηση περηφάνιας για την ιστορία του τόπου.
Όταν την επόμενη φορά βρεθείτε στην Καλλιθέα, κάντε τον κόπο να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα και να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο. Η εμπειρία θα σας αποζημιώσει.
Το Ιερό του Άμμωνος Διός επισκεφθήκαμε στα πλαίσια του fam trip που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας με σκοπό την τουριστική ανάδειξη και προώθηση της περιοχής.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments