Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Μέχρι πρόσφατα όταν ακούγαμε το όνομα της πιο γνωστής εκκλησίας της Πόλης του Φωτός, το μυαλό μας πήγαινε στο αγαπημένο βιβλίο «Η παναγία των Παρισίων» και στην γνωστή ιστορία αγάπης του Κουασιμόδου προς την Εσμεράλδα. Οι νεότερες γενιές, μεγάλωσαν με την παιδική ταινία και αγάπησαν από πολύ μικροί την Notre Dame. Όμως, πριν από δυόμιση χρόνια πολλές από τις παιδικές μας αναμνήσεις για τον μητροπολιτικό ναό του Παρισιού «κάηκαν» κυριολεκτικά με αποτέλεσμα να γεμίσει με θλίψη τις σκέψεις όλων.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1163 και ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός είναι γοτθικός. Είναι από τις πιο όμορφες αλλά και πιο διάσημες εκκλησίες παγκοσμίως, είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού, μετά τον πύργο του Άιφελ και το μουσείο του Λούβρου. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισίου στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, γεγονός που προσδίδει ακόμη περισσότερη ομορφιά και αίγλη στην εικόνα που δημιουργείται γύρω της.
Μετά την πυρκαγιά που έκαψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της, γίνονται έργα αναστήλωσης και προσπάθειες να επιστρέψει όσον το δυνατόν πιο κοντά στο πρότερο σχήμα της και γι’ αυτούς τους λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι επισκέψιμη. Σύμφωνα με την πινακίδα που βρίσκεται έξω από αυτήν οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν το 2030, οπότε και θα είναι ξανά επισκέψιμη.
Παρόλα αυτά, τουρίστες από όλο τον κόσμο δεν σταματούν να την επισκέπτονται για να την δουν από κοντά, έστω και από την εξωτερική της μεριά, η οποία είναι ιδιαίτερα όμορφη, επιβλητική και δημιουργεί δέος και μόνο στην σκέψη των ετών που μετρά.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments