Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια από τις ωραιότερες αποδράσεις για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, είναι τα Στάγιρα στην Ανατολική Χαλκιδική. Όχι τα αρχαία Στάγιρα όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης και βρίσκονται 25 χιλιόμετρα μακρύτερα, αλλά τα νέα Στάγιρα που βρίσκονται πάνω στις πλαγιές του Αριστοτελικού βουνού, πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Θεσσαλονίκη στο Στρατώνι.
Εκεί βρίσκονται τρία σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε. Τα δυο πρώτα είναι το Άλσος του Αριστοτέλη, ένα θεματικό πάρκο που παρουσιάζει τα έργα του μεγάλου Έλληνα πανεπιστήμονα, και το ανακαινισμένο Οθωμανικό λουτρό στα Σιδηροκαύσια, μια περιοχή που για μερικούς αιώνες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Μακεδονία μετά τη Θεσσαλονίκη. Και για τα δυο έχουμε αναφερθεί πρόσφατα σε ξεχωριστές αναρρήσεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το τρίτο αξιοθέατο (όλα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μεταξύ τους) είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, που οι ντόπιοι ονομάζουν Παναγούδα.
Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία, μέρος της οποίας βρίσκεται μέσα σε ένα βράχο. Ακόμη και αν δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με τις εκκλησίες, αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πανύψηλα πλατάνια, χρώματα και αρώματα της φύσης που σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα απομεινάρια ενός πύργου από την οθωμανική περίοδο.
Η εκκλησία που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες χτίστηκε το 1903, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με το απαραίτητο πανηγύρι.
Είναι μια πολύ καλή πρόταση για απόδραση (μετά το lockdown) καθώς θα δείτε τρία αξιοθέατα. Τα παιδιά σας θα παίξουν με την ψυχή τους στο Άλσος του Αριστοτέλη και θα μάθουν για το έργο του μεγάλου Έλληνα, εσείς στο χαμάμ θα δείτε πως απολάμβαναν τη ζωή οι άνδρες στην οθωμανική περίοδο και η γυναίκα σας θα ανάψει ένα κεράκι στην όμορφη εκκλησία της Παναγούδας.

Info…
Πως θα φθάσετε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας; Θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στο πάρκινγκ του Άλσους του Αριστοτέλη και από την απέναντι πλευρά του δρόμου ξεκινά ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι. Αφού πρώτα περάσετε από το Οθωμανικό λουτρό θα φτάσετε στο εκκλησάκι.
Στην Ανατολική Χαλκιδική πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον δραστήριο Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments