Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Σίγουρα είναι από τις πιο elegant και τις πιο ζωντανές. Αναφερόμαστε στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Αν η θάλασσα είναι ένα βασικό στοιχείο για να θεωρηθεί μια πόλη ως πολύ ωραία και τουριστική, η Μαδρίτη δεν το έχει ανάγκη. Βρίσκεται πάνω σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 650 μέτρων με την θάλασσα να απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο είναι μια συγκλονιστική πόλη που σου αρέσει και την αγαπάς αμέσως.
Το κτιριακό της δυναμικό μαρτυρά το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτο από πανέμορφα κτίρια διαφορών εποχών και αρχιτεκτονικών ρυθμών. Ιδιαίτερα τη νύχτα που είναι φωτισμένα σε καθηλώνουν. Επίσης το ιστορικό της κέντρο είναι πλήρως πεζοδρομημένο. Οι άνετες κάποτε λεωφόροι, σήμερα έγιναν άνετοι πεζόδρομοι που καθημερινά περπατούν χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες.
Όλα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Puerta del Sol. Από εκεί ξεκινούν οι πεζόδρομοι που σε οδηγούν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Την ιστορική κλειστή πλατεία Plaza Mayor, την παραδοσιακή αγορά San Miguel, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, το βασιλικό παλάτι με τον μεγάλο καθεδρικό ναό και τους κήπους του Σαμπατίνι, την διάσημη και προσφάτως ανακαινισμένη Plaza de Espana με τα γιγαντιαία αγάλματα του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα της Μαδρίτης που επί της ουσίας είναι ένα τεράστιο ζωντανό μουσείο.
Αυτή η πόλη-μουσείο, φιλοξένει δυο από τα κορυφαία σε επισκεψιμότητα μουσεία τέχνης της Ευρώπης, το Μουσείο Πράντο και το Κέντρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία. Το τελευταίο φιλοξενεί τον πίνακα Γκερνίκα, ένα από τα διασημότερα έργα του Πάμπλο Πικάσο. Φυσικά υπάρχουν δεκάδες άλλα μουσεία που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα.
Η Grant Via είναι η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει τη Μαδρίτη και αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη. Στις δυο της πλευρές στέκονται πανέμορφα κτίρια ενώ στα μεγάλα πεζοδρόμια της τα περπατούν καθημερνά χιλιάδες κόσμου, καθώς βρίσκονται μερικά από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και θέατρα, εστιατόρια κλπ.
Εκτός ιστορικού κέντρου αυτό που τραβά τους περισσότερους επισκέπτες είναι το γήπεδο της Ρεάλ που αυτή την εποχή βρίσκεται σε φάση πλήρους ανακαίνισης. Όσες φορές το επισκεφτήκαμε δεν είδαμε ποτέ μπροστά στα εκδοτήρια εισιτηρίων να μην σχηματίζονται μεγάλες ουρές αυτών που θέλουν να το επισκεφτούν το εσωτερικό του σταδίου και το μουσείο της. Να δουν από κοντά τα δεκάδες τρόπαια που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, ανάμεσα στα οποία και 14 Champions League. Όπως και να έχει, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ρεάλ αποτελεί τον μεγαλύτερο διαφημιστή της πόλης και οι αγώνες που δίνει στο γήπεδο της για οποιαδήποτε διοργάνωση, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.
Σε σχέση με άλλες μεγάλες τουριστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, το πλεονέκτημα της Μαδρίτης είναι πως δεν είναι τόσο ακριβή, και το κέντρο της περπατιέται πολύ πιο εύκολα χάρη τους τεράστιους πεζόδρομους που το διασχίσουν. Ωστόσο και η Μαδρίτη είναι ένας προορισμός στα όρια του υπερτουρισμού, οπότε οι μεγάλες ουρές σε πολλά αξιοθέατα είναι αναπόφευκτες.

Info…
Στη Μαδρίτη πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Aegean, η οποία συνδέει την Αθήνα με τη Μαδρίτη καθημερινά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments