Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Η δεύτερη πιο γνωστή κλειστή παραδοσιακή αγορά στην Κωνσταντινούπολη, μετά το περιβόητο Καπαλί Τσαρσί, είναι η επονομαζόμενη Αιγυπτιακή αγορά ή αγορά μπαχαρικών. Κατασκευάστηκε το 1664 (αρχικά από ξύλο) και από τότε λειτουργεί συνεχώς, εφτά μέρες τη βδομάδα. Ονομάστηκε έτσι γιατί κατασκευάστηκε από έσοδα από το οθωμανικό εγιαλέτι (επαρχεία) της Αιγύπτου, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για να πωλούν τα μπαχαρικά τους. Όπως δηλώνει και το όνομα της, η αγορά ειδικεύεται στην πώληση μπαχαρικών και βοτάνων, αν και στις μέρες μας αρκετά από τα 85 καταστήματα που διαθέτει άλλαξαν χρήση και πωλούν πλέον και άλλα προϊόντα (παραδοσιακά γλυκά, είδη λαϊκής τέχνης, χρυσαφικά, γυναικεία αξεσουάρ κλπ).
Είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, μια εντυπωσιακή πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων με έντονο άρωμα ανατολής. Δεν χορταίνεις να βλέπεις τα πολύχρωμα μπαχαρικά τοποθετημένα σε εκπληκτική τάξη αλλά και άλλα προϊόντα όπως παραδοσιακά γλυκά.
Για το λόγο αυτό έγινε τουριστική ατραξιόν και καθημερινά την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες πολλοί από τους οποίους αγοράζουν μπαχαρικά για τα σπίτια τους που μόνο εκεί μπορείς να βρεις σε τέτοια ποικιλία και ποσότητα.
 
Info…
Η Αιγυπτιακή αγορά βρίσκεται δίπλα στο Γενί Τζαμί (φώτο), πολύ κοντά στην γέφυρα του Γαλατά στον Κεράτιο κόλπο. Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.
 
 
 
 
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments