Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης

Μία από ιδιαιτερότητες που παρατηρείται στα τελευταία 40-50 χρόνια στο δημόσιο χώρο σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, είναι οι Κρήνες των Χειροτεχνών. Τα βιοτεχνικά επιμελητήρια και τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων στη θέληση τους να τιμήσουν τους χειροτέχνες, να τονίσουν τη σημασία των επαγγελμάτων, αφιερώνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης παρόμοιες κρήνες, οι οποίες έχουν γίνει δημοφιλή ορόσημα στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες των πόλεων. Συνάμα κάνουν μία ιστορική αναφορά σε αυτούς τους πολίτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και χρωμάτισαν με την παρουσία τους τη ζωή της πόλης.
Η χειροτεχνία είναι η ασχολία για την κατασκευή εργαλείων με τα χέρια. Τα εργαλεία φανερώνουν την κατά καιρούς συμπεριφορά του ανθρώπου ανάλογα με τις ανάγκες του. Από την κατασκευαστική του δυνατότητα εκδηλώνεται η εξέλιξη του και η νοητική του ωρίμανση. Ο Homo Sapiens (ο σύγχρονος, ο σκεπτόμενος άνθρωπος) ξεπηδά από τον κόσμο των ζώων, εξανθρωπίζεται από τη στιγμή που επινοεί να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει εργαλεία.
Πρόκειται για χάλκινα, ως επί το πλείστον, ομοιώματα με αναφορές σε χρονολογικές ιστορίες ή με διάφορες επιγραφές όπως αυτή του Goethe (Γκαίτε): «Η τέχνη είναι έργο του χεριού, κινούμενο από την καρδιά και καθοδηγούμενο από το μυαλό.” Οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες Τέχνες και τα επαγγέλματα διατάσσονται με διάφορους τρόπους στα τοιχώματα της Κρήνης.
Ένα από αυτά, που έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των επισκεπτών, είναι αυτό της πόλης του Reutlingen (Ρόιτλινγκεν). 12 χάλκινες απομιμήσεις από τις τέχνες που χαρακτηρίζουν την οικονομική ζωή της πολιτείας ξεδιπλώνονται σε ένα περιστρεφόμενο πλατώ.
Επαγγέλματα όπως του φούρναρη, του βυρσοδέψη, του κρεοπώλη, του ράφτη, του αμπελουργού, του τσαγκάρη, του βαρελά, του μπακάλη, του σιδερά, του διαπραγματευτή, του εμπόρου, του υφαντουργού στον αργαλειό, κλπ. παρουσιάζονται σε χάλκινες μικρογραφίες να διαποτίζονται από νερό.
Το νερό, ήδη από 640 πΧ με τα λόγια του Θαλή του Μιλήσιου, είναι „ το πνεύμα που κατοικεί μέσα μας, το στοιχείο που κυκλοφορεί και μας αναζωογονεί“. Το νερό σαν πηγή ζωής, πηγή έμπνευσης, με τη δύναμη της αλλαγής στις διάφορες μορφές που λαμβάνει, την ενέργεια που εισωκλειει, απολαμβάνει από τους χειροτέχνες έναν ιερό σεβασμό. Έτσι το νερό διαποτίζει τις φιγούρες χαρίζοντας τες μία δροσερή φρεσκάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, την πόλη του Reutlingen, μία πολιτεία 100.0000 περίπου κατοίκων κοσμούν περισσότερα από 50 συντριβάνια και κρήνες.
Από γραπτές αναφορές γνωρίζουμε ότι και οι αρχαίοι πρόγονοί μας διακοσμούσαν παρόμοια τους δημόσιους χώρους των πόλεων τους με αγάλματα, κρήνες, κλπ. Αφιερώματα σε θεούς, σε Ολυμπιονίκες, διάσημους πολίτες, κλπ.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments