Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο Εδιμβούργο ξεκίνησε το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών παγκοσμίως, το διάσημο Edinburgh Fringe Festival. Θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου και στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες παρατάσεις κάθε μορφής τέχνης. Εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ τόσο δημοφιλές και αγαπητό είναι ότι το πρόγραμμα του περιλαμβάνει παραστάσεις και από περιφρονημένες από άλλα φεστιβάλ μορφές τέχνης, όπως είναι αυτές του δρόμου.
Το έντυπο πρόγραμμα του Fringe Festival μοιάζει σε μέγεθος με τηλεφωνικό κατάλογο καθώς πρέπει να χωρέσει χιλιάδες εκδηλώσεις που γίνονται σε εκατοντάδες venue, από θέατρα και χώρους συναυλιών μέχρι βιβλιοπωλεία και μπουτίκ ρούχων. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος πραγματοποιείται κατά μήκος του διάσημου δρόμου Royal Mile, δρόμος που εδώ και αιώνες ενώνει το βασιλικό παλάτι με το κάστρο του Εδιμβούργου. Πρόκειται για παρατάσεις κυρίως από παντός είδους καλλιτέχνες του δρόμου.
Το φεστιβάλ προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που κατακλύζουν καθημερινά τα venue του Fringe Festival. Χιλιάδες είναι και οι καλλιτέχνες που πηγαίνουν στο Εδιμβούργο για να λάβουν μέρος. Φέτος που το φεστιβάλ γιορτάζει τα 75 του χρόνια θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες κάθε είδους από 58 χώρες. Η ατμόσφαιρα τους δρόμους της πόλης είναι χαρούμενη και πανηγυρική.
Ωστόσο φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι καλλιτέχνες που η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι διάσημοι και πλούσιοι, διαμαρτύρονται για το κόστος διαμονής στα πάσης φύσεως ξενοδοχεία και καταλύματα του Εδιμβούργου, οι τιμές των οποίων έχουν ξεφύγει. Γνωστοί καλλιτέχνες καλούν το Φεστιβάλ να μεριμνήσει για το πρόβλημα και να υποστηρίξει περισσότερο τους καλλιτέχνες. Αλλιώς θα έχουμε ένα φεστιβάλ με πολλούς τουρίστες και ελάχιστους καλλιτέχνες.
ΣΣ Οι φωτογραφίες είναι από το Fringe Festival του 2017.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments