Κείμενο – Φωτογραφίες : Βάσω Τζιτζικάκη

Η Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, μετά την πρωτεύουσα της, Σόφια. Γνωστή και αξιόλογη οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έως σήμερα, έχει ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία, κατατάσσοντας την ανάμεσα στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.
Φτάνοντας εκεί και περπατώντας στην Παλιά πόλη, είναι εμφανείς οι επιρροές των πολιτισμών που έχουν περάσει από αυτήν ανά τα χρόνια. Τα σπίτια που συναντάει κανείς εντυπωσιάζουν με το αρχιτεκτονικό ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης να δεσπόζει με την όμορφη εξωτερική διακόσμηση τους, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι συντηρημένα και αναδεικνύουν την διατηρητέα περιοχή. Μουσεία, πλακόστρωτοι δρόμοι, εκκλησίες, τείχη και αρχαία θέατρα βρίσκονται εκεί, κάνοντας κάθε βήμα της βόλτας να πλημμυρίζει τον επισκέπτη με πληθώρα καινούργιων και όμορφων εικόνων.
Πλησιάζοντας στο κέντρο της συναντά κανείς διάφορα έργα τέχνης αριστουργηματικά φτιαγμένα από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών να κοσμούν πολλούς από τους εξωτερικούς τοίχους διαφόρων κτιρίων της. Το κέντρο της πόλης, είναι πιο σύγχρονο, γεμάτο ζωή, μαγαζιά για shopping αλλά ταυτόχρονα κρατά έναν χαρακτήρα βγαλμένο από άλλη εποχή με το παλιό τζαμί να στέκεται εκεί- δίπλα από το αρχαίο θέατρο της αγοράς το οποίο έχει αξιοποιηθεί άριστα ώστε να μη χάνει την ιστορική αξία του αλλά και να είναι και πλήρως λειτουργικά αναδιαμορφωμένο και στημένο μη περιορίζοντας τις ανάγκες μίας σύγχρονης πόλης. Τα στενά της είναι γεμάτα με καφετέριες με ωραία αισθητική, κόσμο γεμάτο ζωή και για όλα τα γούστα.
Για να ολοκληρωθεί η βόλτα της πόλης, τα βήματα μας οδηγούν προς το ξενοδοχείο Radisson περνώντας από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης όπου μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά κτίρια με Art Nouveau στοιχεία πλαισιώνουν το τοπίο. Εκεί, θα βρει κανείς μαγαζιά με σουβενίρ και διάσημα καλλυντικά με βάση το τριαντάφυλλο για το οποίο φημίζεται σε παραγωγή καλλυντικών όλη η Βουλγαρία.
Η Φιλιππούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας είναι αδελφοποιημένη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα, έχουν μεταξύ τους περισσότερα κοινά απ’ όσα μπορούμε να φανταστούμε με τους νέους φοιτητές να πρωταγωνιστούν αλλά και με διάφορα Φεστιβάλ τέχνης να λαμβάνουν χώρα και στις δύο αυτές αδελφοποιημένες πόλεις. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αξίζει να την ανακαλύψετε.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments