Κείμενο: Νίκος Τριγκίδης – Φωτογραφίες: Ελένη + Νίκος Τριγκίδης

Δύο εξ αρχής πράγματα θα πρέπει να διευκρινίσω. Πρώτο, ότι δεν πρόκειται για ξενοδοχείο. Το κτίριο προγραμματίστηκε σαν Παλάτι για την οικογένεια του Εμίρη του Άμπου Ντάμπι. Στη διάρκεια κατασκευής απεβίωσε ο Εμίρης. Εν το μεταξύ, λίγο παραπέρα, ξεκίνησε ο προγραμματισμός κι η ανοικοδόμηση ενός νέου οικοδομικού συγκροτήματος. Το προεδρικό μέγαρο των Εμιράτων „Qasr al Watan“, στο οποίο προστέθηκε ένα νέο παλάτι για την κατοικία του Εμίρη. Εξ αιτίας αυτού και λόγω του εξοπλισμού πολυτέλειας δεν δέχεται να αποκαλείται ξενοδοχείο (Hotel) αλλά Παλάτι των Εμιράτων, «Emirates Palace».
Δεύτερο, ο χαρακτηρισμός «το ακριβότερο ξενοδοχείο στον κόσμο» δεν υποδηλώνει την τιμή της διανυκτέρευσης αλλά το κόστος κατασκευής του οικοδομήματος. Ενώ διάσημες ξενοδοχειακές μονάδες αναφέρουν ποσά κατασκευής 1 ή 1,5 $ εκατομ. δολάρια, στην περίπτωση αυτή μιλούμε για 3 $ εκατομ. δολάρια. Και αυτό το βιώνει ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά του συγκροτήματος.
Το κρατικό αυτό παλάτι αραβικής μεγαλοπρέπειας θεωρείται σαν ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και η λειτουργία του το 2005. Απασχολεί προσωπικό 1500 περίπου υπαλλήλων από 50 διαφορετικές χώρες, προσφέρει 10 εστιατόρια με βραβευμένη διεθνή κουζίνα και 17 καταστήματα διεθνών υπερπολυτελών οίκων. Τα κύρια καθήκοντα είναι η διαμονή των κρατικών επισκεπτών, οι εκδηλώσεις τους, η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και οι πολυτελείς διακοπές των επισκεπτών.
Διαθέτει 302 ευρύχωρα δωμάτια και 92 πολυτελείς σουίτες. 6 τεράστιες σουίτες μεγέθους των 680 τ.μ. η καθεμία, προορίζονται αποκλειστικά για τους κυβερνήτες των γειτονικών συμμαχικών αραβικών χωρών που είναι μέλη στο „Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Kόλπου“. Όλες έχουν το ίδιο μέγεθος, την ίδια διακόσμηση και εξοπλισμό. Οι Κυβερνήτες πρέπει να αισθάνονται ισότιμοι και ισάξιοι αναμεταξύ τους. Οι όροφοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη είσοδο, με δρόμο-ράμπα πρόσβασης σε ξεχωριστό επίπεδο ασφάλειας που είναι αυστηρά φυλασσόμενη από το υπόλοιπο κοινό των πελατών. Δύο ελικοδρόμια συμπληρώνουν τη γρήγορη και σίγουρη πρόσβαση στους ιδιαίτερους χώρους του συγκροτήματος. Κάθε Δεκέμβριο, οι αρχηγοί κυβερνήσεων και οι σεΐχηδες όλων των Αραβικών Εμιράτων συναντώνται για να συζητήσουν τα πολιτικά τους θέματα.
Βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ένα τέλειο μείγμα ερήμου και θαλάσσης, αραβικής παράδοσης και νεωτερικότητας. Υπεύθυνη για την Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση του οικοδομήματος είναι η WATG (Winberly Allison Gong & Goo). Ο χρωματικός συνδυασμός ανάγεται στις διάφορες αποχρώσεις της άμμου που συναντιούνται στην αραβική έρημο. Με ένα μέγεθος μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, με αμέτρητους μεγάλους διαδρόμους, περισσότερες από 40 αίθουσες συσκέψεων, αίθουσα χορού για 2400 άτομα, αμφιθέατρο για 1100 άτομα, 102 ανελκυστήρες, και 115 τρούλους. Εντυπωσιακός πραγματικά είναι ο κεντρικός τρούλος στην αίθουσα υποδοχής (Lobby) με διάμετρο 42 μ. και ύψος 73 μ. από το έδαφος. Είναι ισότιμος με το μεγαλύτερο στον κόσμο τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στη συλλογή των υπερθετικών περιλαμβάνεται και η αψίδα στην είσοδο με ύψος 40 μ. αν συγκριθεί με το ύψος των 14 μ. της Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.
Μόλις μπεις σε αυτό το παλάτι, δεν μπορείς παρά να εκπλαγείς! Η διακόσμηση με τα ασημένια, χρυσά και ψηφιδωτά στοιχεία είναι πολύ ξεχωριστή. Τo φιλικό και ευγενικό προσωπικό του ξενοδοχείου υπηρετεί την αραβική φιλοξενία. Από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι να βρίσκεσαι σε καλά χέρια. Όλα φαίνονται τέλεια μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες με πολύ χρυσό,πολλά μαξιλάρια, πολύτιμα ξύλα, ακριβά μάρμαρα, χρυσοκεντημένες βαριές κουρτίνες. Αποκλειστικοί εσωτερικοί χώροι, βραβευμένη διεθνή κουζίνα που δεν υστερεί σε τίποτα και ρομαντικά διαμορφωμένοι κήποι που δένουν με την αρχοντική πολυτέλεια. Εκτός από τις υπέροχες πισίνες του ξενοδοχείου, υπάρχει φυσικά και μία ιδιωτική παραλία, μήκους 1,3 χιλιόμετρα με παρακείμενη μαρίνα 500 περίπου μέτρων.
Κάθε χρόνο καταναλώνονται περισσότερα από 5 κιλά βιώσιμου χρυσού σε φύλλο ή σε σκόνη, τα οποία προσφέρονται στα φαγητά και τους καφέδες / ποτά των πελατών.
Ένα Παλάτι που έγινε πολυτελές ξενοδοχείο, . . . . Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι,. . . . Αρχοντικό, λαμπερό και πολυτελές. Σε παρασύρει να βυθιστείς στην αραβική πολυτέλεια του Περσικού Κόλπου, σε έναν άλλο κόσμο. Εδώ τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!

Υ.Γ. Οι περιγραφές και φωτογραφίες στηρίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην επίσκεψή μας στα τέλη του Σεπτέμβρη 2022 και τον Ιούνη 2018.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments