Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς το αποκαλόκαιρο προσφέρεται για ημερήσιες αποδράσεις, ο δρόμος μας φέρνει σε μια τοποθεσία μαγική. Θεωρητικά εκεί βρίσκονταν η σχολή που εκείνα τα χρόνια ο νεαρός Αλέξανδρος και τα άλλα πριγκιπόπουλα των αρχαίων Μακεδόνων, μυήθηκαν στη φιλοσοφία και στην ποίηση, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Είχαν δάσκαλο τον κορυφαίο όλων των εποχών, τον πανεπιστήμονα Αριστοτέλη. Λίγα χρόνια αργότερα, θα άλλαζαν την ιστορία του τότε γνωστού κόσμου, Αναφερόμαστε στην τοποθεσία Νυμφαίον, δηλαδή στο ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες κοντά την αρχαία Μίεζα.
Αν και οι περιγραφές αρχαίων συγγραφέων ταιριάζουν με αυτό που και σήμερα βλέπουμε, νεότερες απόψεις αρχαιολόγων υποστηρίζουν πως δεν μπορεί τα παιδιά της μακεδονικής ελίτ της τότε εποχής να έκαναν τα μαθήματα τους μέσα σε σπηλιές. Μάλιστα τοποθετούν τη σχολή του Αριστοτέλη παραδίπλα από το αρχαίο θέατρο της Μίεζας (λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα) εκεί όπου βρέθηκαν ίχνη κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο πιθανολογείται πως ήταν το γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας. Ωστόσο χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και να γίνει η ανάλογη μελέτη των ευρημάτων.
Σήμερα το Νυμφαίον στη Μίεζα, που φυσικά δεν έχει σχέση με τον παραδοσιακό οικισμό Νυμφαίο στη Φλώρινα, είναι ένας τόπος καταπληκτικός. Πρόκειται για οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη θέση Ισβόρια περίπου δυο χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας. Οργιώδεις βλάστηση, πηγές και τρεχούμενα νερά, παραπέμπουν στους υπόσκιους περιπάτους και τις λίθινες έδρες, που περιγράφει ο Πλούταρχος στο Βίο του Αλεξάνδρου.
Τρεις φυσικές σπηλιές μέσα στο βράχο και τα κατάλοιπα μιας ιωνικής στοάς, θεωρείται πως ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας στη σχολή του Αριστοτέλη. Τρία φυσικά σπήλαια που σχετίζονται με τη λατρεία των νυμφών, οι οποίες κατοικούσαν, σύμφωνα με τους αρχαίους, κοντά σε ποτάμια, πηγές και σπήλαια. Συγκλονίζεσαι στην ιδέα ότι κάποτε εκεί πέρασε δυο χρόνια από τη ζωή του ο μετέπειτα μεγάλος στρατηλάτης.

Info…
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 92 χιλιόμετρα. Επισκεφτείτε επίσης στην περιοχή το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, κάποιο από τα 15 επισκέψιμα οινοποιία και φυσικά την πόλη της Νάουσας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments