Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Τίρανα που θα ξεκινήσει η Wizz Αir στις 14 Αυγούστου, κάνει πιο εύκολο ένα city break στην Αλβανική πρωτεύουσα.
Τα Τίρανα κάνουν σοβαρές προσπάθειες να πάρουν μια καλή θέση ανάμεσα στις άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες ως ένας citybreak προορισμός. Οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καθώς διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία ξενοδοχείων στην Αλβανική πρωτεύουσα, αναβαθμίζοντας το τουριστικό της προϊόν. Οι ξένοι τουρίστες συνεχώς αυξάνονται και βλέπεις εκδρομικά γκρουπ να περιηγούνται στους δρόμους των Τιράνων ακόμη και από τις ΗΠΑ.
Όσοι νομίζουν πως τα Τίρανα είναι μια πόλη χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον, θα εκπλαγούν με αυτά που θα δουν και θα βιώσουν. Η πόλη εκσυγχρονίζεται, αποκτά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και γεμίζει με μοντέρνα κτίρια. Το κέντρο της είναι σε τάξη και ελάχιστα υπάρχουν να θυμίζουν την φτωχή απομονωμένη Αλβανία της εποχής του Χότζα.
Ουρανοξύστες υψώνονται στο κέντρο της πόλης, εμπορικά κέντρα γεμίζουν από κόσμο, καταπράσινα πάρκα και πλατείες δίνουν χώρο σε ντόπιους και τουρίστες, πεζόδρομοι και άνετα πεζοδρόμια κάνουν την περιήγηση ανεμπόδιστη και ασφαλή.
Καθώς η Αλβανία είναι από τος χώρες της Ευρώπης με τον πιο νεανικό πληθυσμό, η πόλη σφύζει από ζωντάνια. Τα καφέ είναι γεμάτα όλη μέρα ενώ η νυχτερινή ζωή είναι έντονη κυρίως στην περιοχή blog που κάποτε διαβιούσε η νομενκλατούρα του καθεστώτος Χότζα και ήταν απαγορευμένη στους υπόλοιπους Αλβανούς.
Όλα αυτά σε μια πόλη που μπορείς με τα πόδια να περιηγηθείς στο κέντρο της καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές.
Οι Έλληνες νιώθουν ακόμη πιο άνετα στην Αλβανική πρωτεύουσα, καθώς πολλοί ντόπιοι μιλούν ελληνικά, ενώ οι τιμές για φαγητό διασκέδαση μετακινήσεις είναι ακόμη χαμηλά οπότε νιώθουμε άνετα.
Η περιήγηση στα Τίρανα ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης αφιερωμένη στον εθνικό ήρωα της Αλβανίας, Σκεντέρμπεη, με το μεγάλο άγαλμα του να δεσπόζει στο κέντρο. Μια σειρά από κτίρια με σαφής ιταλικές επιρροές που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, έχουν ανανεωθεί και την ομορφαίνουν. Ο ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός της Ανατάσεως είναι από αυτά που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε στα Τίρανα. https://omorfataxidia.gr/travel/ston-nao-tis-anataseos-sta-tirana-deite-fotografies/?fbclid=IwAR2qw5r09vxMwlGtpL5Gn5dR0d0NRWhVJpCbJUaKq-uASXTX9cswnvKwbTU
Ο τουριστικός πυρήνας των Τιράνων είναι το Κάστρο μια περιοχή γεμάτη με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα. https://omorfataxidia.gr/travel/gia-diaskedasi-sto-kastro-ton-tiranon-deite-fotografies/?fbclid=IwAR1XBTjETJE6qWCV_cRWvYgwkmONttpeYpAdzP5VBUphGhFDFwmeDCXkB4k
Για ψώνια υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα στο κέντρο της πόλης.
Τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιούν περιστασιακά οδικές εκδρομές στα Τίρανα. Σύμφωνα με πληροφορίες τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης θέλουν να εντάξουν στο εκδρομικό τους πρόγραμμα τα Τίρανα σε τακτική βάση, όπως κάνουν με άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες. Οι εκδρομές αυτές θα περιλαμβάνουν και επίσκεψη σε χωριά της Βορείου Ηπείρου που τόση ανάγκη έχουν να βλέπουν εκδρομείς από την Ελλάδα.

Info…
Στα Τίρανα πήγαμε στα πλαίσια της Διπλωματίας των Προορισμών που οργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments