Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Μετά από αναβολές δυο ετών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε και πάλι χθες Τετάρτη 27 Απριλίου το εθνικό πάρτι της Ολλανδίας. Πρόκειται για τη «μέρα του Βασιλιά» μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ολλανδία, και ιδιαίτερα στο Άμστερνταμ.
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες ξεχύθηκαν τους δρόμους και τα ποτάμια της Ολλανδικής πρωτεύουσας γιορτάζοντας τα γενέθλια του βασιλιά της χώρας, του Willem-Alexander. Μετά από δυο χρόνια αναβολών και εγκλεισμού λόγω κορονοϊού, μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε χθες στο Άμστερνταμ.
Η Koningsdag, δηλαδή η ημέρα του Βασιλιά, είναι εθνική εορτή στο Βασίλειο της Ολλανδίας. Επί του παρόντος γιορτάζεται στις 27 Απριλίου (26 Απριλίου αν η 27η είναι Κυριακή), ωστόσο έχει αλλάξει πολλές φορές ημερομηνίες ανάλογα με τα γενέθλια του εκάστοτε βασιλιά ή βασίλισσας. Η ιστορία αυτής της γιορτής ξεκινά στις 31 Αυγούστου 1885 ως Prinsessedag ή Ημέρα της Πριγκίπισσας, για τα πέμπτα γενέθλια της πριγκίπισσας Wilhelmina , τότε διαδόχου του ολλανδικού θρόνου. Κατά την άνοδό της τον Νοέμβριο του 1890, η γιορτή απέκτησε το όνομα Koninginnedag , που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 31 Αυγούστου 1891.
Συναυλίες, εκδηλώσεις, πάρτι, χορό, ποτό και πολλά ακόμη, ενίοτε εκτός ορίων, περιλαμβάνει αυτή η ξέφρενη μέρα όπου όλοι οι Ολλανδοί (κυριολεκτικά) είναι στους δρόμους και… τα ποτάμια. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι φυσικά το πορτοκαλί. Η φιέστα ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες στα κλαμπ της πόλης που οργανώνουν θεματικά πάρτι προκειμένου ο καθένας να βγάλει από μέσα του τον πρίγκιπα που κρύβει…
Επίσης αυτή τη μέρα πραγματοποιείται και η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά όπου οι Ολλανδοί πωλούν αυτά που δεν χρειάζονται χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το κράτος και χωρίς να φορολογούνται.

Info…

Το Koningsdag γιορτάζεται επίσης στην Αρούμπα , το Κουρασάο και το Sint Maarten , αποικίες της Ολλανδίας, όπως και στο νησί Bonaire της Καραϊβικής.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments