Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το Αρχαίο Θέατρο Λαρίσης, βρίσκεται στην περιοχή του Φρουρίου στο κέντρο, περιτρυγιρισμένο από καφετέριες και μεζεδοπωλεία που έχουν την τύχη και την ευκαιρία να απολαμβάνουν την όμορφη θέα. Η τοποθεσία, είναι για πολλούς η ομορφότερη της πόλης και όχι άδικα, αφού και κατά την αρχαιότητα αυτό ήταν το κοσμικότερο της σημείο.
Το Αρχαίο Θέατρο χτίστηκε στην περιοχή που βρισκόταν η Ακρόπολη της Λάρισας, τον 3ο π.Χ. αιώνα αρχικά για τη λατρεία του Θεού Διονύσου. Στη συνέχεια όμως, χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις, θεάματα και μουσικά δρώμενα.
Κάτι που το ξεχωρίζει από τα περισσότερα αρχαία θέατρα του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου είναι το γεγονός πως σε αυτό πραγματοποιούνταν και οι συνεδριάσεις της λαρισαϊκής εκκλησίας του Δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα ονομαζόταν «Αγορά».
Το Θέατρο λειτουργούσε πρακτικά ως «πολυχώρος» καθώς σε αυτό συνεδρίαζαν και οι αντιπρόσωποι, σύνεδροι, των θεσσαλικών πόλεων που συμμετείχαν στο Κοινό των Θεσσαλών, μία ομοσπονδία η οποία είχε έδρα της τη Λάρισα. Λειτούργησε αδιάκοπα για 6 περίπου αιώνες, κατά τους οποίους άλλαξε πολλές χρήσεις, μέχρις ότου δύο διαδοχικοί σχεδόν σεισμοί το κατέστρεψαν στον μεγαλύτερο βαθμό του τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Το αρχαίο θέατρο ήταν πάντοτε η καρδιά της πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Λάρισας από την αρχαιότητα έως και σήμερα που παραμένει ένα από τα πιο όμορφα και πολυσύχναστα μέρη της πόλης.
Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός πως εδώ και χρόνια γίνονται έργα αναστήλωσης του τα οποία όμως, καθυστερούν αρκετά να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να χαλούν την όμορφη εικόνα της τοποθεσίας με γερανούς και μπάζα να κρύβουν σε μεγάλο βαθμό την όμορφη εικόνα του.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments