Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030, και πιο συγκεκριμένα τα Σχέδια Δράσης που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο εκατοντάδων σελίδων που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ για όλη την χώρα και περιλαμβάνει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε μέχρι το 2030 η Ελλάδα να έχει όχι απαραίτητα περισσότερους τουρίστες άλλα περισσότερα έσοδα, περισσότερες διανυκτερεύσεις, διευρυμένη τουριστική περίοδο και διευρυμένη κατανομή των τουριστικών ροών σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή αυτά που είναι ζητούμενο στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.
Το σχέδιο δίνει έμφαση στη δημιουργία και βελτίωση των απαραίτητων δημόσιων υποδομών, στην ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων ανά Περιφέρεια και στην προβολή και προώθηση των προορισμών με έναν σύγχρονο και στοχευμένο τρόπο. Ωστόσο η υλοποίηση του σχεδίου επαφίεται στην καλή διάθεση κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων οπότε η τύχη του είναι αμφίβολη.
Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γρηγόρης Τάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, η Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece και ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ.
Η αίθουσα του Electra Palace στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη κυρίως από εκπροσώπους φορέων, στελέχη ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων.
Πέρα από αυτά που αφορούσαν τα σχέδια δράσης για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού, ακούστηκαν και άλλα πολλά στην συγκεκριμένη εκδήλωση σε μερικά από τα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλες αναρτήσεις.
Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι διοίκησης και φορέων τα βρήκαν όλα καλά μην ξεχνώντας να υπενθυμίσουν πως αυτό οφείλετε στις δικές τους προσπάθειες.
Αντίθετη γνώμη είχαν οι επαγγελματίες του τουρισμού της πόλης οι οποίοι ζητούν επειγόντως ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σύγχρονο με τεχνοκρατική λογική.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ντίνου Τορνιβούκα ο οποίος είπε “ξέρουμε ότι οι υποδομές μας δεν είναι καλές και συνεχώς πιέζουμε για να βελτιωθούν. Το τουριστικό προϊόν όσον αφορά στα ξενοδοχεία βελτιώνεται συνεχώς ωστόσο μας λείπει αυτός που θα μπορέσει να το κάνει γνωστό, να το παρουσιάσει στις αγορές με ένα πενταετές πλάνο με τεχνοκρατική αντίληψη”.
Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments