Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Μιας που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα που φέτος είναι λίγο διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων χρόνων, με λιγότερους στολισμούς, κόσμο, μουσικές και χριστουγεννιάτικες αγορές, μας δίνεται η ευκαιρία να αναπολήσουμε εκείνα των προηγούμενων χρόνων, ειδικά εκείνα που τα περάσαμε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, η οποία μάλιστα φημίζεται για το όμορφο στολισμένο κέντρο της.
Η Κρακοβία, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Πολωνίας και κατά πολλούς η πιο όμορφη, έχει μία από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αγορές. Η κεντρική της πλατεία που ονομάζεται Rynek Glowny και θεωρείται η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη, στολίζεται με πελώρια έλατα, φωτάκια και στο κέντρο της τοποθετούνται κιόσκια όπου μπορεί να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί.
Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, φαγητά και σουβενίρ βρίσκονται σε πληθώρα και μοιάζουν σαν διακοσμητικά στολίδια πάνω στους όμορφα στολισμένους πάγκους τους. Ιδίως, για τον επισκέπτη είναι μία μοναδική εμπειρία καθώς μπορεί να καταλάβει πολλά για την κουλτούρα, τις τιμές της αγοράς, την γαστρονομία και τις τέχνες του εκάστοτε λαού διότι είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί.
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ως γνωστόν ο παράδεισος του λάτρη των Χριστουγέννων. Είναι τόσο όμορφες που και ο πιο αρνητικός με τα Χριστούγεννα, χαμογελάει στο θέαμα τους και δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία βόλτα ανάμεσα στα στολισμένα σπιτάκια τους.
Στην Κρακοβία, πολλά κτίρια μεγάλης ιστορικής σημασίας αλλά και άξια επίσκεψης βρίσκονται σε αυτήν την πλατεία και ο ταξιδιώτης μπορεί να τα επισκεφθεί παράλληλα με τις αγορές του.
Τέλος, το πιο σημαντικό για τους Πολωνούς αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, είναι τα ποτηράκια με Gluehwine (ζεστό κρασί) που βρίσκονται παντού διαθέσιμα προς πώληση και βοηθούν ιδιαίτερα στην μείωση της αίσθησης του κρύου. Αν και Γερμανικής προέλευσης, είναι πολύ χρήσιμα καθώς ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία στην Πολωνία είναι πολύ χαμηλή.
Φέτος, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να ονειρευτούμε τα επόμενα μας ταξίδια, τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων πολύ σύντομα θα ξανακάνουμε. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο οι στολισμοί και τα λαμπάκια, είναι η θαλπωρή και η ζεστασιά της οικογένειας την οποία μπορούμε με προσοχή να απολαύσουμε.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments