Η πλατεία Ανεξαρτησίας, είναι η πιο κεντρική του Κιέβου με έναν εντυπωσιακό οβελίσκο να ορθώνεται στο κέντρο της. Το όνομα της το πήρε το 1991 όταν η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο οι ντόπιοι από τότε που δημιουργήθηκε την αποκαλούν Μεϊντάν, δηλαδή πλατεία στα τουρκικά.
Στην πλατεία αυτή, ξεκινούν οι διάφορες επαναστάσεις του Ουκρανικοί λαού, που στο Κίεβο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η τελευταία ωστόσο που έγινε πριν δυο χρόνια κατά του φιλορωσικού καθεστώτος της χώρας, ήταν πολύνεκρη. Πάνω από 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες που ρίχθηκαν πίσω από τα οδοφράγματα. Ποιοι τις έριξαν; Οι Ουκρανοί λένε με σιγουριά πως ήταν ειδικές μονάδες του Ρωσικοί στρατού που ήρθαν από την Αγία Πετρούπολη για να βοηθήσουν το φιλορωσικό καθεστώς της Ουκρανίας να μην καταρρεύσει, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.
Σήμερα, με τις φωτογραφίες των πεσόντων, λίγα λουλούδια, κεριά, το κράνος που φορούσαν όταν έπαιρναν μέρος στις μάχες με την άλλη πλευρά, κομμάτια από τα οδοφράγματα και άλλα αντικείμενα που θυμίζουν τις τραγικές στιγμές που βίωσε το Κίεβο.
Σ΄αυτά τα αυτοσχέδια μνημεία προσέρχονται καθημερινά δεκάδες πολίτες για να τιμήσουν τους ήρωες τους. Νέα παιδιά οι περισσότεροι, που θυσίασαν τη ζωή τους χωρίς ποτέ να μάθουν αν άξιζε τον κόπο…

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar