Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα πάει πολύ καλά και θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αφίξεις, για να τον συμπληρώσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ότι οι προβλέψεις του συνδέσμου μιλούν για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021 εάν και εφόσον γίνουν κάποια πράγματα. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με τρεις φορές και παραπάνω τον πληθυσμό της χώρας.

Κανείς από τους δυο δεν αναρωτήθηκε τελικά πόσοι τουρίστες χωράνε στην Ελλάδα και μάλιστα όταν οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται σε μια μικρή περίοδο μόλις τριών μηνών.

Δυστυχώς οι δυο τους έχασαν την ευκαιρία να εκπέμψουν ένα σαφές μήνυμα προς την τουριστική μας βιομηχανία, πως ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει ανάγκη από περισσότερες αφίξεις αλλά από περισσότερα έσοδα καθώς τώρα πουλά το προϊόν σε τιμές πολύ χαμηλές.

Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, στον τουρισμό δεν ισχύει η εβραϊκή παροιμία που λέει “ας μπει ο πελάτης στο μαγαζί και ας αφήσει μόνο τη σκόνη του”. Η σκόνη στον τουρισμό έχει κόστος. Κοντολογίς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει ο τουρισμός στην Ελλάδα, τείνει πλέον να γίνει ανεξίτηλο. Καλός είναι ο μαζικός τουρισμός καθώς δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και εισόδημα, αλλά όταν ξεπερνά τα όρια είναι καταστροφή.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι άνθρωποι γνωρίζουν τα όρια του μαζικού τουρισμού και κάνουν προσπάθειες να μην τα ξεπεράσουν. Έτσι μετά τη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα και τη Βενετία, οπού οι αρμόδιοι λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του τουριστικού ρεύματος, προστέθηκε εσχάτως και η μικρή Ισλανδία. Η μακρινή αυτή χώρα, έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και πριν μερικά χρόνια επί της ουσίας χρεοκόπησε. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την καταστροφή των φυσικών της μνημείων από την επέλαση του τουρισμού. Έτσι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που φέτος θα φτάσει κοντά στα δυο εκατομμύρια τουρίστες. Η μεγάλη τουριστική αύξηση προήλθε κυρίως από δυο παράγοντες. Ο πρώτος ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γαλλία πέρσι, όπου η καλή εμφάνιση των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας αλλά και των φιλάθλων της με της ιαχές αλά Βίκινγκ στις κερκίδες, έκανε τη χωρά πιο γνωστή και συμπαθή στη διεθνή τουριστική αγορά. Ο άλλος λόγος είναι η γνωστή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones μέρος της οποίας γυρίστηκε στην Ισλανδία. Πολλοί τηλεθεατές της σειράς επισκέπτονται τα μέρη όπου γυρίστηκε σε ειδικά οργανωμένα τουρ.

Πάμε όμως και πάλι στα δικα μας. Ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα πόσοι τουρίστες χωράνε στην Ελλάδα;

Μάλλον κάνεις, τουλάχιστον πριν έρθει η καταστροφή. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να πλασάρει στο λαό μεγάλα νούμερα για να έχει κάτι να κοκορεύεται καθώς σε όλα τα άλλα δεν έχει να δείξει τίποτε. Οι ξενοδόχοι θέλουν περισσότερους τουρίστες για να αυξήσουν τα έσοδα τους, και το περιβάλλον, δηλαδή η ομορφιά της Ελλάδας, ας πάει στα τσακίδια…

Απαραίτητη διευκρίνηση. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η χώρα μας προσελκύει σε συγκεκριμένες περιοχές, μεγάλο αριθμό τουριστών σε μια μικρή περίοδο λίγων μηνώ,ν πουλώντας ένα μόνο προϊόν το “ήλιος και θάλασσα”. Αν αυτοί οι τουρίστες ήταν μοιρασμένοι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα και αναπτύσσονταν και άλλες μορφές τουρισμού, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ίσως να ήταν και λίγοι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments