Για να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες πτήσεις ώστε να έρθουν τα τουριστικά γκρουπ. Στον τουρισμό υπάρχει μια σειρά μέχρι να φτάσει ο τουρίστας στην παραλία που δεν μπορείς να την παρακάμψεις.
Το άνοιγμα των ξενοδοχείων που φέτος στη χώρα μας προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη Μαΐου, προϋποθέτει πρώτα μια πολυήμερή και πολυδάπανη προετοιμασία. Πολλά ξενοδοχεία έχουν μείνει κλειστά για δυο χρόνια. Οι φθορές είναι μεγάλες. Μέχρι πριν την πανδημία οι περισσότεροι ξενοδόχοι προετοίμαζαν τα ξενοδοχεία τους με χρήματα από τις προκαταβολές που έπαιρναν τον χειμώνα για τις κρατήσεις του καλοκαιριού. Φέτος προκαταβολές δεν δόθηκαν καθώς ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς άλλαξε βίαια. Ποιος tour operator θα δώσει προκαταβολές στα ξενοδοχεία όταν δεν έχει πάρει ούτε μια κράτηση από πελάτες; Ποιος εν δυνάμει τουρίστας θα έκανε κράτηση από το χειμώνα για το καλοκαίρι με την αβεβαιότητα που υπάρχει με την πανδημία όπου όλα ανατρέπονται συνεχώς;
Που βρήκαν λοιπόν χρήματα οι ξενοδόχοι για να κρατηθούν το χειμώνα και να προετοιμάσουν τα ξενοδοχεία τους για το καλοκαίρι; Η απάντηση είναι από το κράτος. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα άλλα βοηθήματα ήταν αυτά που τους κράτησαν όρθιους.
«Δεν ήταν λόγια του αέρα όπως άλλες φορές αλλά σημαντική βοήθεια» μας είπε ο Χάρης Πουρνάρης που διευθύνει την Acrotel με οκτώ ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, που άλλες χρονιές άνοιγαν μέσα στο Μάρτιο. «Χωρίς αυτή τη βοήθεια τα πράγματα θα ήταν τραγικά για τα ξενοδοχεία» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εκτιμά πως η κίνηση θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά, μέχρι και τον Οκτώβριο, εφόσον δεν προκύψουν δραματικές εξελίξεις με την πανδημία, εξελίξεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις χώρες από τις οποίες αντλούμε του τουρίστες.
Καθώς ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου της Χαλκιδικής προέρχεται από χώρες εκτός ζώνης Σέγκεν, ο ίδιος θεωρεί ως οι κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού για διμερείς συμφωνίες με αυτές τις χώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments