Στην Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης δεν χάνουν ευκαιρία να πετούν ο ένας βελάκια στον άλλον, με κίνητρα που πλέον δεν εξηγούνται με όρους λογικής. Το τελευταίο επεισόδιο έγινε πριν μερικές μέρες ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο τουρισμού από την μια πλευρά, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων από την άλλη. Είναι μια κόντρα που κράτα μεταξύ τους εδώ και τέσσερα χρόνια, με απολύτως αρνητικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Όπως και άλλη φορά γράψαμε, είναι αυτή που επί της ουσίας διέλυσε τον Οργανισμό τουρισμού της πόλης. Εκείνο το άρθρο είχε χαρακτηριστεί τότε ως κατάπτυστο σε non paper της Ένωσης Ξενοδόχων, αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και οδήγησε σε παραίτηση από το ΔΣ ενός από τα σημαντικότερα στελέχη που πέρασαν ποτέ από αυτό.
Πάμε τώρα στη νέα κόντρα. Αυτή προέκυψε από δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” το οποίο βασίστηκε σε στοιχεία που έλαβε από την Ένωση Ξενοδόχων. Το δημοσίευμα είχε τίτλο “Τελευταία στις προτιμήσεις τουριστών η Θεσσαλονίκη”.
Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό; Ότι η Θεσσαλονίκη είναι τουριστικά στον πάτο. Ωστόσο το περιεχόμενο του άρθρου είναι εντελώς διαφορετικό καθώς υποστηρίζει πως η Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους είχε μεν αύξηση 5.2% στις πληρότητες των ξενοδοχείων, άλλα ήταν τελευταία σε αύξηση αν συγκριθεί με δέκα άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως Ντίσελντορφ, Κολωνία, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Αμβούργο, Βουδαπέστη, Σάλτσμπουργκ, Μάντσεστερ.
Και γιατί να συγκριθεί με αυτές και όχι με κάποιες άλλες; Και εντέλει γιατί να μην συγκριθεί με τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς μέσα σε πέντε χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης;
Την μάλλον οργισμένη απάντηση με βαρείς χαρακτηρισμούς, έδωσαν από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Εν ολίγης κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ότι συστηματικά σαμποτάρει και υποβαθμίζει την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος για την προβολή και την τουριστική προώθηση της πόλης, προσπάθεια από την οποία επωφελούνται πρώτα από όλα τα ξενοδοχεία, δηλαδή τα μελή της Ένωσης Ξενοδόχων. Μάλιστα σε παλιότερες συζητήσεις οι δύο τους υποστήριξαν πως ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων δεν σαμποτάρει μόνο την Διπλωματία των Πόλεων, την οποία δημόσια είχε χαρακτηρίσει ως περιφερόμενο τσίρκο, αλλά είχε αντιταχθεί στην επιδότηση της Ryanair η οποία ωστόσο αποδείχθηκε πως φέρνει πολύ κόσμο στην πόλη, αλλά και στη δημιουργία του γραφείου διεκδίκησης συνεδρίων (TCB) το οποίο φέρνει συνέδρια. Και στις τρεις περιπτώσεις, στις οποίες αντιτάχθηκε ο Πρόεδρος, οι πρώτοι που ευνοούνται είναι τα ξενοδοχεία, δηλαδή τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων. Σχεδόν παρανοϊκό.
Ο Δήμαρχος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, ότι δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό για την τουριστική προώθηση της πόλης πέρα από τα γκρινιάζει, ενώ ο αντιδήμαρχος τουρισμού υποστήριξε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πως άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων, δεν συμμερίζονται τις απόψεις και τις πράξεις του Προέδρου και μάλιστα είπε πως αν προκληθεί θα πει ονόματα.
“Δεν ξέρω αν το καταλάβατε άλλα είμαστε μια ωραία ατμοσφαίρα” θα έλεγε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος για την περίσταση.
Πάντως όταν για δεκαετίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έκανε απολύτως τίποτε για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να καταντήσει μια ασήμαντη κουκίδα στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης, τότε κανείς δεν μιλούσε, κανείς δεν διαμαρτύρονταν, κανείς δεν κατηγορούσε κανέναν. Τότε όλοι σιωπούσαν, καθώς προείχαν προσωπικές, κομματικές και παραταξιακές φιλίες. Τώρα που κάτι γίνεται, που υπάρχει μια σημαντική κινητικότητα, που τα αποτελέσματα είναι ορατά και θεαματικά σε αριθμούς διανυκτερεύσεων, κάποιοι αντί να βάζουν πλάτη, αντί να στηρίζουν ηθικά και υλικά, κατηγορούν τους άλλους που δεν γίναμε Μάντσεστερ, Βουδαπέστη ή Εδιμβούργο. Είναι οι διαχρονικές παθογένειες της πόλης…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments