Πριν μερικές μέρες ήταν ο Κόμπι Μπράιντ που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με ιδιωτικό αεροπορικό μέσο (ελικόπτερο). Πριν από ένα περίπου μήνα ήταν η δημοφιλής ρεπόρτερ της ομάδας μπάσκετ του NBA New Orleans Pelicans. H μόλις 30 ετών Κάρλι Μακ Κορντ, σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος που επέβαινε για να πάει σε έναν αγώνα. Πριν ένα χρόνο ήταν ο ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλα που έχασε τη ζωή του όταν το μικρό αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Νάντη στο Κάρντιφ για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του, χάθηκε στη Μάγχη. Πιο πριν ήταν ο Ταϊλανδός πρόεδρος της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπραμπά που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε λίγο μετά την απογείωση του από το γήπεδο της Λέστερ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν τα δυο τελευταία χρόνια και στο ποια στοίχησαν τη ζωή σε ανθρώπους του αθλητισμού. Στην πραγματικότητα αεροπορικά συμβάντα έχουμε καθημερνά στον κόσμο με ιδιωτικά αεροσκάφη, αρκετά από αυτά θανατηφόρα. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε πανάκριβα τζετ που μεταφέρουν κροίσους ή διάσημους ή στελέχη πολυεθνικών εταιριών, αλλά και σε μικρά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία πολλές φορές πιλοτάρουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Αυτός ο τρόπος μετακίνησης έχει γίνει πλέον πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Είτε γιατί υπάρχει η οικονομική άνεση, είτε γιατί οι ερασιτέχνες πιλότοι αυξάνονται, είτε γιατί έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο δίκτυο από μικρά αεροδρόμια που εξυπηρετούν αυτές τις πτήσεις, είτε γιατί είναι αναγκαίο λόγω των μεγάλων αποστάσεων, οι αεροπορικές μεταφορές με ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αυξάνεται ραγδαία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι τουριστικές πτήσεις με ιδιωτικά αεροσκάφη. Οι περισσότερες είναι για εναέριες περιηγήσεις πάνω από περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον.

Μοιραία εκεί συμβαίνουν και τα περισσότερα ατύχημα ή δυστυχήματα με τέτοια αεροσκάφη. Αν παρακολουθήσει κανείς τις ιστοσελίδες που καταγράφουν τα αεροπορικά συμβάντα, θα διαπιστώσει πως στις ΗΠΑ συμβαίνουν σχεδόν καθημερνά και μάλιστα αρκετά από αυτά είναι θανατηφόρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στις 26 πρώτες μέρες αυτού του χρόνου, έγιναν στις ΗΠΑ 54 συμβάντα με ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι. Στο ίδιο διάστημα, σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, οι νεκροί σε δυστυχήματα με ιδιωτικά αεροσκάφη ήταν 47. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως στα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη, η πρόοδος σε θέματα ασφάλειας είναι μεγάλη και περιόρισε θεαματικά τα δυστυχήματα και τα ανθρώπινα θύματα. Πέρσι, σε όλο τον κόσμο, σε δυστυχήματα που έγιναν σε επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη ικανότητας μεταφοράς άνω των 13 ατόμων, έχασαν τη ζωή τους 283 άνθρωποι όλο το χρόνο.

Θεωρητικά για τα ιδιωτικά αεροσκάφη ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ασφάλειας που ισχύουν σε κάθε χώρα για τα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη. Αλλού αυτοί οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και αλλού λιγότερο. Εκείνο που διαφέρει είναι το επίπεδο ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, τόσο της τεχνικής επάρκειας των αεροσκαφών όσο και των ικανοτήτων αυτών που τα πιλοτάρουν. Όπως μας είπε ιδιοκτήτης εταιρείας που νοικιάζει αεροσκάφη: «το γεγονός ότι στην Ευρώπη συμβαίνουν αναλογικά τα λιγότερα δυστυχήματα με ιδιωτικά αεροσκάφη, έχει να κάνει με το αυστηρό επίπεδο των κανονισμών ασφαλείας και ελέγχων.»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments