Από χθες Παρασκευή και μέχρι αύριο Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη γίνεται χαμός. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, η πόλη δεν είχε τόσους πολλούς επισκέπτες σε ένα τριήμερο. Αιτία η διεθνής έκθεση Agrotica που κανονικά γίνεται κάθε δυο χρόνια τον Φεβρουάριο, ωστόσο φέτος λόγω των περιορισμών της πανδημίας αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την Booking, τα τελευταία διαθέσιμα δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κόστιζαν μέχρι και 840 ευρώ τη βραδιά, ποσό αστρονομικό για μια πόλη που συνήθως τα πεντάστερα της κοστίζουν όσο τα τετράσερα σε πόλεις του εξωτερικού.
Και δεν δουλεύουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι μετακινήσεις, όλα.
Και αυτό συμβαίνει δυο μήνες τώρα, από τις αρχές του Σεπτέμβρη με την γενική έκθεση, αργότερα με την έκθεση τεχνολογίας Beyοnd, αλλά και διάφορα συνέδρια που διοργανώνονται στην πόλη.
Κοντολογίς οι εμπορικές εκθέσεις και τα συνέδρια είναι αυτά που γεμίζουν την πόλη και όχι μόνο τη γεμίζουν αλλά φέρνουν και τα περισσότερα έσοδα, καθώς αυτές οι μορφές τουρισμού που η τουριστική βιομηχανία ονομάζει εν συντομία MICE είναι οι πιο προσοδοφόρες.
Αυτή η ανάπτυξη του MICE στη Θεσσαλονίκη δεν συμβαίνει τυχαία καθώς έχουμε έναν εκθεσιακό οργανισμό, τη ΔΕΘ – Helexpo, που λειτουργεί με τεχνοκρατική αντίληψη, ενώ την προβολή και προώθηση της πόλης ως συνεδριακού προορισμού την έχουν πάρει στα χέρια τους οι επαγγελματίες, δημιουργώντας πριν μερικά χρόνια το Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Πρόκειται για έναν φορέα που λειτουργεί με τις συνδρομές των μελών του για να προωθεί την πόλη σε όλο τον κόσμο ως συνεδριακό προορισμό και να διεκδικεί συνέδρια και εταιρικά event για λογαριασμό της. Αν και τα οικονομικά του TCB είναι πενιχρά, τα καταφέρνει περίφημα καθώς λειτουργεί με σύγχρονο τρόπο και με όρους αγοράς. Η μόνη βοήθεια που έχει είναι από την Αντιπεριφέρεια τουρισμού καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος, λειτουργώντας περισσότερο τεχνοκρατικά και λιγότερο πολιτικά, στηρίζει τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα καθώς αυτές είναι που φέρνουν αποτελέσματά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments