Μια νέα περίοδος ανοίγει στις ήδη θερμές σχέσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου στον τομέα του τουρισμού ! Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν η Θεσσαλονίκη γνώρισε και επίσημα τον “προορισμό Βελιγράδι”, σε ειδική παρουσίαση στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά και ένα μήνα αργότερα, ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης να “ανέβει” στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της δράσης “Διπλωματία των Πόλεων”.
Προσχές (Παρασκευή) στο ίδιο ξενοδοχείο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Βελιγραδίου για δεύτερη φορά, αλλά και της πόλης τους Νις, στους ανθρώπους του τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Την ενημέρωση ανέλαβε ο τοπικός Οργανισμός Τουρισμού του Βελιγραδίου για την τουριστική προβολή της πόλης με τον γενικό διευθυντή Miodrag Popovic, αλλά και της Tijana Krstic από το Νις. Από πλευράς Σέρβων επίσης παρών δήλωσαν αλλά και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα Dusan Spasojevic και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Sinisa Pavic.
Το Βελιγράδι δεν έχει μόνο όμορφες γωνιές, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και φιλόξενους κατοίκους. Αποπνέει κυρίως μια αίσθηση ζωντάνιας και φρεσκάδας, μια πόλη που λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο εφτά μέρες την εβδομάδα, που έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά χωρίς να κρύβει τις βαλκανικές του καταβολές.
Από Ελληνικής πλευράς παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος τουρισμού και διεθνών σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας.
Ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το αμοιβαίο ενδιαφέρον επισκεψιμότητας μεταξύ των δύο πόλεων. Οι Σέρβοι είναι σταθερά στην 1η πεντάδα επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες που επισκέφτηκαν το Βελιγράδι το 2015 έφτασαν τους 22.000, ενώ αναμένεται το επόμενο έτος να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο, είτε αφορά business επισκέπτες, είτε διακοπών !
Όπως δήλωσε και ο αντιδήμαρχος διεθνών σχέσεων Σπύρος Πέγκας: ” Την πρώτη φορά κερδίσαμε το στοίχημα της γνωριμίας και ανταλλαγής ιδεών, απόψεων, επισκεπτών. Μετά από αυτή την εκδήλωση, το επόμενο στοίχημα είναι να κερδίσουμε τις κοινές δράσεις, αλλά και την κοινή πολιτική εξωστρέφειας Βελιγραδίου και Θεσσαλονίκης προς τρίτες χώρες και τις μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδάς κ.α. Πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά πακέτα ως προορισμός Νοτιοανατολικής Ευρώπης. θα έχουμε πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη αν συνεργαστούμε και παρουσιάσουμε τις δυο πόλεις ως έναν ενιαίο εξαιρετικό προορισμό για δουλειές αλλά και αναψυχή.”
Τέλος, η υπεύθυνη της Air Serbia στη Θεσσαλονίκη Κική Κολάτσκου, έκανε παρουσίαση της εταιρείας, που πέρασε στα χέρια της Etihad και αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς φιλοδοξώντας σύντομα να πάρει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρίες των Βαλκανίων με απευθείας υπερατλαντικά δρομολόγια. Η Air Serbia πετά από την Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι, το καλοκαίρι δυο φορές την ημέρα και τον χειμώνα τέσσερις φορές την εβδομάδα. Την περίοδο των γιορτών οι πτήσεις αυξάνονται σε πέντε.
Μετά τις παρουσιάσεις έγιναν κατ΄ιδιαν συναντήσεις ανάμεσα στους τουριστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης και τουριστικούς πράκτορες του Βελιγραδίου καθώς και στελέχη ξενοδοχείων της σερβικής πρωτεύουσας.

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar