Κείμενο – φωτογραφίες: Τσαουσίδου Εύα

Η Τζάκυ Κέννεντυ – Ωνάση είπε κάποτε το αξιομνημόνευτο ρητό εκθειάζοντας την ελληνική κουζίνα: “Πρόκειται να έχετε την πρώτη σας εμπειρία ενός ελληνικού γεύματος. Θα σας σκοτώσω αν προσποιηθείτε ότι σας αρέσει”. Μπορεί η μεσογειακή κουζίνα να φημίζεται παγκοσμίως για την μοναδικότητα της, όμως στην Ελλάδα το πάντρεμα με τις ανατολίτικες επιρροές απλώς την απογειώνει. Δεν είναι συχνό φαινόμενο να συναντά κανείς τέτοια ποικιλία γεύσεων με ξεχωριστό χαρακτήρα σε μία μικρή χώρα. Κάθε τόπος έχει και τις λιχουδιές του που τον κάνουν πιο ελκυστικό στο μάτια και στο στομάχι μας.
Όποιος έχει επισκεφθεί το Πήλιο έχει γοητευτεί από το καταπράσινο ορεινό ανάγλυφο με τις ξεχωριστές παραλίες στα πόδια του. Είτε πρόκειται για επισκέπτη που ζητά χαλάρωση, είτε για λάτρη της φύσης που αναζητά περιπατικές διαδρομές, το Πήλιο θα σου ανοίξει την όρεξη κυριολεκτικά και μεταφορικά.. Οι θαμώνες της αρχαίας κατοικίας των Κενταύρων μπορούν να ξεχωρίσουν τις πιο γραφικές πλατείες, με επικρατέστερη αυτή του Λαύκου να απλώνεται κάτω από τις καταπράσινες φυλλωσιές των πλατανιών και των κυπαρισσιών και παραδοσιακές ταβέρνες να την περιστοιχίζουν.
Σε αυτό το χωριό ξεκινάς από το πρωί με μια βόλτα στον ξυλόφουρνο για να μάθεις την τέχνη του ψωμιού και συνεχίζεις με πεζοπορία στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία απολαμβάνοντας την θέα του Παγασητικού αλλά και του απέραντου Αιγαίου. Οι κρυφές γωνιές του χωριού με τα λιθόστρωτα καλντερίμια αναμένουν καρτερικά να τις ανακαλύψεις και να βρεις μια χαμένη μαγεία που μόνο ηρεμία προσφέρει στον επισκέπτη. Κάπου εκεί ανάμεσα στη σιωπή που φέρουν τα βήματά σου, ο ήχος από ζάρια πάνω σε ξύλινο τάβλι σε οδηγεί στο καφενείο της κεντρικής πλατεία του Εμμανουήλ Φορλίδα. Ξαποσταίνοντας για λίγο οι ευωδιές από τις ταβέρνες σε ξεσηκώνουν και η όρεξη δεν θέλει πολύ για να υποκύψει. Οι δίσκοι ξεκινούν να έρχονται και μια γαστρονομική πανδαισία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Για ορεκτικό η κλασσική τοπική λιχουδιά, η τυροκουλούρα και τα ιδιαίτερα τηγανιτά αγγουράκια. Για κυρίως πιάτα οι επιλογές δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο με αρνίσια παϊδάκια με κολοκυθάκι, κουνέλι στιφάδο, ρεβίθια στο πήλινο, κολοκυθοκεφτέδες γεμιστούς, μανιταρόπιτα, παστίτσιο μελιτζάνας, κότσι κρασάτο, χοιρινό με τυριά στο πήλινο, Φλωρίνης πιπεριές γεμιστές και τουρσί λαχανικών. Λένε πως το καλύτερο χωνευτικό είναι λίγο γλυκάκι, μάλλον γι’ αυτό το τραπέζι γέμισε με χρώματα και γλυκές δημιουργίες. Αφράτο γαλακτομπούρεκο, τραγανός μπακλαβάς και φρουτένια γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή και φιρίκια.
Μετά από ένα λουκούλειο γεύμα και πακετάροντας στιγμές, φωτογραφίες, χειροποίητα σαπούνια και μείγματα τσάι κουβεντιάζουμε με την Άρτεμη Σκαροπούλου, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Fyloma που μας φιλοξένησε και κρατάμε μία φράση ‘Ξεχωριστός αυτός ο τόπος, φέρνει αγαλλίαση στην ψυχή και φεύγεις άλλος άνθρωπος!’

Λίγα λόγια για το Fyloma…
‘Το όνομά του εμπνεύστηκε από την πυκνή φυλλωσιά της μουριάς στην αυλή’ μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια Άρτεμις Σκαροπούλου. Η Άρτεμις το αγόρασε για ιδιωτική χρήση το 2001 και πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα boutique ξενώνα για να το απολαμβάνουν και άλλοι, αλλά και η ίδια της περισσότερο. Έχει δώσει σημασία και στη λεπτομέρεια ως πολιτικός μηχανικός τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους κοινόχρηστούς χώρους.
Τα 5 δωμάτια που διαθέτει μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 15 άτομα, από δίκλινο μέχρι τετράκλινο. Υπάρχει μεγάλο καθιστικό με τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και πλακόστρωτη αυλή με τραπεζάκια για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διακόσμησή του είναι ένα ευχάριστο συνονθύλευμα από φολκλορικά υφαντά, βικτοριανού στυλ έπιπλα και μοντέρνες πινελιές με αποκορύφωμα το πορτοκαλί Smeg ψυγείο.
Ο επισκέπτης αισθάνεται πραγματικά σαν στο σπίτι του όταν το υποδέχονται η χρυσοχέρα Ανθούλα και η καλοσυνάτη κυρία Ελένη με χειροποίητες λιχουδιές για πρωινό και όχι μόνο. Πίτες, τυροκουλούρες, σπιτικές μαρμελάδες και τοπικό μέλι μαζί με φρέσκο ψωμί από τον ξυλόφουρνο. Η Άρτεμις τονίζει ότι ‘το πιο σημαντικό και το πιο διαχρονικό είναι η ποιότητα. Αυτό που ευχαριστεί εμένα θέλω να απολαμβάνει και ο επισκέπτης’.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments