«Ήρθε η ώρα να δείξουμε το υπεύθυνο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των Ενώσεων Τουριστικών γραφείων της χώρας μας η FedHATTA, αναφορικά με τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω Κοροναϊού.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στα διεθνή ταξίδια με την ανησυχητική εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, απαιτούν την ευαισθητοποίηση της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας αλλά και των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, στο επίπεδο πρόληψης.
Ο πιο υπεύθυνος και ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η ακύρωση ή αναβολή ταξιδιωτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά της Κίνας χωρίς την επιβολή ακυρωτικών ή με πλήρη επιστροφή των καταβληθέντων χρημάτων από τους ταξιδιώτες.
Ήδη, μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρίες και τουρ οπερέιτορ ακυρώνουν πτήσεις και προγράμματα από και προς την Κίνα, διαβεβαιώνοντας το ταξιδιωτικό κοινό ότι δεν τους επιβαρύνουν με ακυρωτικά.
Σε σύσταση που έλαβε η FedHATTA από τον κινεζικό Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων σχετικά με τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά της χώρας λόγω της εμφάνισης του νέου κοροναϊού, αναφέρεται ότι oι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν περιστασιακές ή μόνιμες συνεργασίες με αντίστοιχες κινεζικές παρακαλούνται να λάβουν υπόψη οτι για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας, επιχειρήσεις και φορείς της Κίνας αναβάλλουν ή ακυρώνουν τοπικά ή διεθνή ομαδικά ταξίδια, περιλαμβανομένων και πρόσθετων υπηρεσιών (εστιατόρια, σιδηρόδρομοι, αξιοθέατα κ.α.) χωρίς την επιβολή ακυρωτικών ή με πλήρη επιστροφή των καταβληθέντων προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες των ταξιδιωτών.
Ο κινεζικός Σύνδεσμος με δεδομένη την αυξανόμενη σοβαρότητα της κατάστασης και για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας ζητεί την κατανόηση και την υποστήριξη όλων των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών παγκοσμίως για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής απώλειας στον κινεζικό τουρισμό.
Η πανευρωπαϊκή Ένωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων (ECTAA) εξέδωσε ενημέρωση προς τα μέλη της για τους περιορισμούς που επιβάλλονται και τα προτρέπει να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες με την εφαρμογή αντίστοιχης πρακτικής (μη επιβολή ακυρωτικών).
Όσον αφορά την ελληνική τουριστική αγορά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κρίση αυτή επηρεάζει όλες τις χώρες παγκοσμίως άρα και τη χώρα μας, παρότι διανύουμε μια περίοδο που στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, θεωρείται χαμηλή σεζόν για τους Kινέζους επισκέπτες.
Οι ακυρώσεις που προκύπτουν λόγω της επιδημίας είναι αποτέλεσμα ανωτέρας βίας, οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά κι έτσι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον εκ των πραγμάτων, το δικαίωμα απαίτησης ακυρωτικών.
Η FedHATTA, ζητεί από την Πολιτεία να μεταδώσει ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό προς όλους τους εμπλεκόμενους και να ζητήσει από τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών να παραβλέψουν το στενό οικονομικό τους συμφέρον συμβάλλοντας στο να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση προς όφελος όλων των πλευρών. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ανερχόμενη, δωδεκάμηνης διάρκειας και παρόλο που το γεγονός είναι για όλους δυσάρεστο και άδικο, δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί με καταχρηστικές απαιτήσεις.
Η FedHATTA συγχαίρει δημοσίως την Aegean Airlines που για άλλη μια φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν επιβάλλει ακυρωτικά, αναγνωρίζοντας ότι το γεγονός είναι ανωτέρα βία.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments