Ο τουρκικός τουρισμός ανακάμπτει. Αυτό ανέφερε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας (TUROB) Timur Bayindir.
Όπως είπε ο κ. Bayindir, η Τουρκία αναμένει φέτος 30 εκατομμύρια τουρίστες από τα 22 που είχε πέσει πέρσι. Το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε ανοδικά και όλα δείχνουν πως ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί. Η Γερμάνια αν και πεσμένη παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Ρώσοι που αποκατέστησε τις σχέσεις της με την Τουρκία. Φέτος η Τουρκία αναμένει τρία εκατομμύρια Ρώσων τουριστών. Στην τρίτη θέση είναι οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αν και σε περίοδο κρίσης παραμένει μια σημαντική αγορά για την Τουρκία καθώς τη δίνει σημαντικό αριθμό τουριστών. Συμφωνά με τα στοιχεία της TUROB, πάνω από 300 χιλιάδες Έλληνες επισκέφτηκαν φέτος την Τουρκία.

Όλα αυτά αναφέρθηκαν στα πλαίσια ενός ελληνοτουρκικό workshop που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να βρεθούν τρόποι συνεργασίας για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών ιδιαίτερα από τις μακρινές αγορές. Το οργάνωσε το ελληνοτουρκικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου και τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.

Από ελληνικής πλευράς στο workshop πήραν μέρος εκπρόσωποι της αντιπεριφέρειας τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του γραφείου τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, του Γραφείου διεκδίκησης συνεδρίων Θεσσαλονίκης (TCB), ενώ τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής εκπροσώπησε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Γρηγόρης Τάσιος. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων.

Από τουρκικής πλευράς εκτός από την αντιπροσωπεία τη Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας παραβρέθηκε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan, και ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη Ουτκού Γιαζάν.

Αφού κάθε φορέας έκανε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του, όλοι αναφέρθηκαν στην σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου να προσελκυσθούν περισσότεροι τουρίστες στην περιοχή ιδιαίτερα από μακρινές αγορές όπως η Κίνα, η Αμερική, η Ινδία κλπ. Ωστόσο κάνεις δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ενώ υπάρχει εδώ και χρόνια η διάθεση και η ανάγκη, δεν προχωρά η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. Γιατί δεν βγαίνουν μαζί στις αγορές να προωθήσουν κοινά τουριστικά προϊόντα. Απατώντας σε σχετική μας ερώτηση ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Τουρκίας μας είπε: “Θέλουμε τη συνεργασία. Και εμείς και εσείς. Αλλά από την κυβέρνηση κάποιος θα πετάξει μια πέτρα, μετά θα το πάρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα χαλάσουν το καλό κλίμα. Εμείς οι άνθρωποι του τουρισμού είμαστε στη μέση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις. Αν μας άφηναν να δουλέψουμε ήσυχα, όλη μέρα θα φιλιόμασταν” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της TUROB και πρόσθεσε, “σήμερα η συνάντηση μας έχει σκοπό την επανεκκίνηση των σχέσεων μας καθώς είμαστε στην ίδια περιοχή και επηρεάζει τουριστικά η μια χώρα την άλλη. Αναφέρω σαν παράδειγμα την κρουαζιέρα που εξαιτίας των προβλημάτων στην Τουρκία τα κρουαζιερόπλοια δεν έρχονται ούτε στη Θεσσαλονίκη καθώς οι δυο προορισμοί συνδέονται μεταξύ τους”.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αναφερθήκαν στην σημασία των Τουρκικών Αερογραμμών που με το μεγάλο της δίκτυο βοηθά τον τουρισμό, έθεσαν και πάλι το θέμα της βίζας που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να έρθουν περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά και την κακή κατάσταση στο συνοριακό σταθμό των Κήπων. Εκεί εμπλέκονται σε μια σειρά φορτηγά με IX, και σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα. “Καλούμε τους αρμόδιους να ανοίξουν μια νέα είσοδο μόνο για τα αυτοκίνητα προκειμένου να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση” είπε ο πρόεδρος της TUROB.

Κλείνοντας το workshop, ο πρόεδρος του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου Δημήτρης Συμεωνίδης, μεταξύ άλλων κάλεσε τους φορείς στην Ελλάδα να συνεργαστούν περισσότερο μεταξύ τους, ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνάμεις τους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments