Γράφει η Εβελίνα Παπαδοπούλου

Για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τη βασική αφορμή για να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους. Είναι τα μουσικά φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας από μερικές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες καθώς πάντα βλέπεις ελληνικές σημασίες να ανεμίζουν ανάμεσα στο κοινό.

Πολλά από αυτά τα φεστιβάλ ξεκίνησαν ως μουσικό γεγονός και εξελίχθηκαν σε πολυσυλλεκτικές πλατφόρμες έκφρασης ιδεών, καλλιτεχνικών τάσεων και ακτιβιστικών δράσεων. Για τους νέους ανθρώπους αποτελεί μια καλή ευκαιρία για διεθνή κοινωνικοποίηση, να ζήσουν για λίγες μέρες μια διαφορετική καθημερινότητα, να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα και να ακούσουν ζωντανά πολλούς μαζί αγαπημένους καλλιτέχνες.
Ωστόσο φέτος ο κορωνοϊός επέβαλε τη δική του πραγματικότητα.
Αυτές τις μέρες ήταν να ξεκινήσει στη Βουδαπέστη ένα από τα διασημότερα μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη. Πρόκειται για το Sziget Fetival που διοργανώνεται από το 1993 και κάθε Αύγουστο στο μικρό νησάκι Ουμπούντα, στο Δούναβη. Κάθε χρόνο έφερνε στη Βουδαπέστη 150 χιλιάδες φίλους της μουσικής που πρόσθεταν πολλά εκατομμύρια ευρώ στο τουριστικό εισόδημα της πόλης. Φέτος δεν θα συμβεί τίποτε καθώς ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού, όπως ματαιώθηκαν για τον ίδιο λόγο όλα τα μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη. Η οικονομική ζημιά για τις περιοχές που τα διοργανώνουν είναι τεράστια.
Και στη χώρα μας διοργανώνονται αρκετά μουσικά φεστιβάλ το καλοκαίρι, αν και λίγα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με αξιώσεις τα ελληνικά σύνορα και να προσελκύσουν πολύ μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Ας δούμε πια είναι η τύχη μερικών από τα μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στην Ευρώπη…

• TOMMOROWLAND
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη Μπουμ του Βελγίου από το 2005. Αποτελεί το μεγαλύτερο και διασημότερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο κόσμο. Το 2019 συμμετείχαν περίπου 400.000 άτομα. Μεταφέρθηκε για τις 16-18 και 23-25 Ιουλίου του 2021.

• EXIT FESTIVAL
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2000 στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Το 2019 συμμετείχαν περίπου 200.000 άτομα. Μεταφέρθηκε για τις 8-11 Ιουλίου του 2021.

• ULTRA EUROPE
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2013 στο Σπλιτ της Κροατίας. Αποτελεί εκτενή μέρος του Ultra Music Festival το οποίο διοργανώνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Μεταφέρθηκε για τις 9-11 Ιουλίου του 2021.

• SZIGET FESTIVAL
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1993 στη Βουδαπέστη. Το 2019 συμμετείχαν περίπου 530.000 άτομα. Το φεστιβάλ αναβλήθηκε για το 2021, δεν έχουν ανακοινωθεί όμως ακόμη οι συγκεκριμένες ημερομηνίες. Συνήθως διοργανώνεται τη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

• CREAMFIELDS
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1998 αρχικά στο Winchester και πλέον στο Cheshire της Αγγλίας. Το 2019 συμμετείχαν 280.000 άτομα. Μεταφέρθηκε για τις 26-29 Αυγούστου του 2021.

Στην Ελλάδα…

• PRIMER MUSIC FESTIVAL
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2018 στη Πλατεία Νερού στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι του 2021 δίχως όμως ακόμη να έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες.

• STREET MODE FESTIVAL
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2009 αρχικά στη Θέρμη και στη συνέχεια στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι του 2021 δίχως όμως ακόμη να έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες.

• LOS ALMIROS ROCKRADIO FESTIVAL
Ακύρωση λόγω Κορονοϊού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2012 στον Αλμυρό Μαγνησίας με χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Μεταφέρθηκε για τις 4-8 Αυγούστου του 2021.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments