Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Γράφαμε χθες για τις φυτείες με λεβάντες στο χωριό Μεσημέρι κοντά στη Θεσσαλονίκη, που προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες για να θαμάσουν από κοντά τα μωβ λιβάδια που δημιουργεί αυτό το όμορφο φυτό.
Δεν είναι όμως μόνο οι λεβάντες που χαρίζουν αυτές τις καθηλωτικές εικόνες που πολλοί τρέχουν να τις αποθανατίσουν πλημμυρίζοντας τα μπέσα κοινωνικής δικτύωσης με εντυπωσιακές εικόνες. Είναι και άλλες καλλιέργειες που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κάδρο των επιλογών του κόσμου και γιατί όχι της τουριστικής αγοράς, όπως εδώ και χρόνια γίνεται στο εξωτερικό.
Μια από αυτές τις καλλιέργειες είναι του ηλίανθου, ένα εντυπωσιακό και πολύχρωμο φυτό από το οποίο μπορούν να παραχθούν πολλά προϊόντα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η καλλιέργεια του ηλίανθου περιορίζεται κυρίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Το θέαμα που αντικρίσαμε σε μια φυτεία ηλίανθου κοντά στη λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Μια κιτρινοπράσινη θάλασσα αρμονικά στημένη, με την ταξιανθία (την κεφαλή του ηλίανθου) να ακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως αναφέραμε και στη χθεσινή μας ανάρτηση για τις λεβάντες, σιγά σιγά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι ντόπιοι ανακαλύπτουν πως αυτό που στέκει μπροστά στα μάτια τους μπορεί να αποδειχτεί θησαυρός, αν του δώσουν και τουριστική διάσταση. Οι ηλίανθοι, οι λεβάντες, οι ανθισμένες ροδακινιές στον κάμπο της Ημαθίας, οι ανθισμένες κερασιές στην Πέλλα, οι φορτωμένες πορτοκαλιές στην Πελοπόννησο και αλλού και πολλά ακόμη, μπορούν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments