Η Σπυριδούλα Καστάνη, πρώην τουριστική πράκτορας στη Θεσσαλονίκη, εδώ και χρόνια ζει με την οικογένεια της στην Κίνα. Κατά καιρούς μας έστειλε επιστολές για να μας ενημερώσει για την ζωή σ΄αυτήν την διαφορετική χώρα. Αυτή τη φορά για να μας ενημερώσει για τη ζωή στις μέρες του Koροναϊού.
Διαβάστε την έχει πολύ ενδιαφέρον:
Ζούμε στην πόλη Suzhou (Jiangsu Province) που βρίσκεται 750χλμ μακριά από την πόλη Wuhan (Ηubei Province) για την οποία και γίνεται ο μεγάλος λόγος τις μέρες αυτές. Για την ώρα είμαστε καλά τουλάχιστον από τον συγκεκριμένο Koροναϊό. Υπάρχουν 2 Έλληνες αποκλεισμένοι στην επαρχία Hubei που αναμένουν την μεσολάβηση της Προξενικής Αρχής. Είμαστε οι υπόλοιποι Έλληνες σε επικοινωνία μαζί τους μέσω group chat για ότι πιθανόν χρειαστούν. Τα κρούσματα στην πόλη μας έχουν ξεπεράσει τα 20 σε ένα πληθυσμό 6,7 εκατομ. κατοίκων. Ωστόσο η πόλη εφαρμόζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές μοιάζει με νεκρή πόλη. Όλοι οι δρόμοι είναι άδειοι, σε όλα τα τεράστια εμπορικά δεν υπάρχει ψυχή, έχουν κλείσει χώροι εστίασης (καφέ, εστιατόρια, σινεμά, παιδότοποι, sports clubs κτλ). Με απόφαση της κυβέρνησης οι εταιρίες δεν θα ανοίξουν πριν τις 9/2 και τα σχολεία πριν τις 17/2. Οι εν λόγω ημερομηνίες ενδέχεται να πάρουν και παράταση. Λειτουργούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας καθαριότητας και υγιεινής. Στις εισόδους πόλεων καθώς και κοινόχρηστων χώρων γίνεται έλεγχος θερμοκρασίας των ατόμων και συχνά καλούνται να συμπληρώσουν κάποια φόρμα με τα στοιχεία τους και να απαντήσουν ερωτήσεις του τύπου «Αν έχουν επισκεφτεί ή περάσει πρόσφατα από το Wuhan».
Στα νοσοκομεία δεν τολμά να πλησιάσει κανείς αν δεν έχει σοβαρό λόγο, φόβο ή υποψία.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και συχνά τα γάντια συνοδεύουν τη μάσκα μιας και κάθε μολυσματικό άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας).
Καθημερινά υποχρεούμαστε να δίνουμε αναφορά μέχρι τις 3μμ στο νηπιαγωγείο της κόρης μας αν έχει ασθενήσει η ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειας και με ποια συμπτωματολογία.
Εκ πρώτης όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν ακραία αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν πειθαρχήσει ο κόσμος, η πυκνότητα του πληθυσμού, το μέγεθος καθώς και η τεράστια μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς θα σπείρει το θάνατο σε πολύ περισσότερο κόσμο. Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα κοντεύουν τις 8.000 με 170 θανάτους μέχρι στιγμής και 124 περιπτώσεις ασθενών που θεραπεύτηκαν ενώ πάνω από 12.000 είναι ο πληθυσμός που υποπτεύονται ότι φέρει επίσης τον ιό.
Λόγω μεγάλης ζήτησης, πολλά είδη όπως πχ μάσκες, απολυμαντικά, έχουν εξαντληθεί ή οι τιμές τους ανεβαίνουν τα ύψη. Το ίδιο συμβαίνει και με τρόφιμα όπου λόγω του αποκλεισμού πόλεων, οι μετακινήσεις είναι δύσκολες για την μεταφορά αγαθών κι ο κόσμος βλέποντας τα ράφια στα σούπερ να αδειάζουν, σπεύδει να ψωνίσει ότι περισσότερο μπορεί.
Πολλοί ξένοι που βρίσκονται εδώ κι έχουν την δυνατότητα (εργαζόμενοι, συνοδά μέλη τους, τουρίστες, φοιτητές) σπεύδουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Πολλές αεροπορικές εταιρίες παύουν τις πτήσεις από/προς Κίνα ενώ άλλες “συμπιέζουν” τον κόσμο σε λιγότερες πτήσεις. Επιπλέον έχουν παγώσει οι εκδόσεις βίζας.
Το γεγονός έχει σίγουρα επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας καθώς όσο άμεσα κι αν τελειώσουν όλα, η σκέψη από το μυαλό των ανθρώπων και η φήμη που σκορπίστηκε δεν σβήνει τόσο εύκολα. Όσο για την αιτία, ακούγονται τόσα σενάρια που όμως πιστεύω πως την αληθινή την γνωρίζουν οι λίγοι. Τέλος, εκφράζονται φόβοι κι αναμένεται δυστυχώς αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς που έχουν πάρει και παράταση.
Τις προσευχές σας για όλο τον κόσμο και κυρίως για όσους ασθένησαν ή αποδήμησαν εις Κύριον.
ΥΓ.Απόψε γίνονται προσπάθειες από την Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο να διώξουν τους αποκλεισμένους Έλληνες με την εκκένωσης για Γερμανία αύριο, αλλά το αεροδρόμιο απέχει 350 χλμ και οι δρόμοι είναι κλειστοί

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments