Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που γιορτάζεται σήμερα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στους 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Η έξι αυτές χώρες είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το 45,8% όλων των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2022 είχε ως προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι αντιστοιχεί σε μόλις 3% των εκτάσεων παγκόσμια και σε 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κύπρος μια από τις τρεις χώρες της ΕΕ όπου ξένοι τουρίστες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, και συγκεκριμένα στο 91%, μετά τη Μάλτα (92%) και τη Κροατία (91%).
Στο Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, οι ξένοι τουρίστες (από ΕΕ και εκτός ΕΕ) αντιστοιχούσαν στο 86% και 84% αντίστοιχα, των τουριστικών διανυκτερεύσεων. Στην Αυστρία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία το ποσοστό αυτό κινείτο μεταξύ 60% και 70%.
Ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων από διεθνείς τουρίστες σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκε στην Ισπανία (270 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και την Ιταλία (201 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις). Μαζί, οι εν λόγω διανυκτερεύσεις στις δύο χώρες αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των διανυκτερεύσεων διεθνούς τουρισμού σε καταλύματα στην ΕΕ.
Παράλληλα, το 57% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ το 2022 αφορούσαν εσωτερικό τουρισμό, δηλαδή τουρισμό από το εσωτερικό της χώρας. Όπως επισημαίνει η Eurostat, αν και ο διεθνής τουρισμός αποτελεί θετικό στοιχείο για την κάθε χώρα, η εξάρτηση από αυτόν καθιστά μια χώρα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments