Στα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, αυτά που ασχολούνται με την διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδρομών σε Ελλάδα και εξωτερικό, η κίνηση αυτή την περίοδο είναι μέτρια.
Μετά από ένα σχετικά καλό καλοκαίρι και τον χαμό της 28ης Οκτωβρίου, η κίνηση επανήλθε σε επίπεδα… κρίσης. Αν και η ζήτηση για τα Χριστούγεννα είχε ξεκινήσει ενθαρρυντικά το Νοέμβριο, με έναν σχετικά αισιόδοξο ρυθμό κρατήσεων, αυτός δε συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο. Ίσως γιατί εμφανίστηκαν τα τέλη κυκλοφορίας, τα έξοδα θέρμανσης και η γενικότερη αβεβαιότητα που βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Κάποια γραφεία εκτιμούν ότι θα έχουν μια ελαφρά πτώση σε σχέση με πέρσι και κάποια άλλα, μείωση ακόμη και 50%, πάντα σε σχέση με πέρσι. Αναφερόμαστε πάντα στα οργανωμένα τουριστικά πακέτα.
Οι προορισμοί που θα κυριαρχήσουν τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυτοί που έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια. Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, στα αεροπορικά ταξίδια και Βαλκανικές πρωτεύουσες στα οδικά.
Στη Βιένη, την Πράγα και την Βουδαπέστη, λόγω έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, έχουν προγραμματιστεί ένας μάλλον μεγάλος για την εποχή αριθμός πτήσεων τσάρτερ. Καθώς δε θα γεμίσουν όλες, δεν αποκλείεται να γίνουν συγχωνεύσεις πτήσεων προκειμένου όσες πτήσεις αναχωρήσουν να φύγουν γεμάτες ή με τις λιγότερες κενές θέσεις. Αυτό σημαίνει πως θα γίνουν αλλαγές στα προγράμματα που κάποιους θα ταλαιπωρήσουν.
Λονδίνο και Παρίσι που κάποτε “έγραφαν” πολύ κόσμο από τη Βόρεια Ελλάδα τώρα αυτός μετριέται σε μερικές δεκάδες εκδρομέων που θα ταξιδέψουν με τα αεροπλάνα της γραμμής. Δεν είναι μόνο ο φόβος των εκδρομέων για τρομοκρατικά χτυπήματα άλλα κυρίως το υψηλό κόστος καθώς συγκριτικά τα πακέτα είναι πολύ ακριβά.
Έκτος από τις πτήσεις τσάρτερ που έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες επαναλαμβάνουμε είναι περισσότερες απ’ ότι η ζήτηση, τα τουριστικά γραφεία έχουν δεσμεύσει περίπου χίλιες θέσεις στα αεροπλάνα της γραμμής για προορισμούς που η ζήτηση δεν επιτρέπει τη δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ.
Στις οδικές εκδρομές Βελιγράδι, Σοφία, Ντουμπρόβνικ, Βουκουρέστι και Μπάνσκο, θα γεμίσουν και πάλι από Έλληνες εκδρομείς. Οι οδικές εκδρομές προς αυτούς τους προορισμούς προσφέρονται σε χαμηλό κόστος και έχουν πολύ καλές παροχές. Σ’ αυτά τα πακέτα η ζήτηση ανεβαίνει συνήθως τις τελευταίες μέρες.
Οι πρώτες αναχωρήσεις των εκδρομικών γκρουπ δεν είναι προγραμματιζόμενες για τις 23 του Δεκέμβρη, αλλά για τις 18 του ίδιου μήνα. Είναι τα λεγόμενα οδικοαεροπορικά πακέτα που προσφέρονται σε πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Οι εκδρομείς θα φτάσουν σε Βιέννη ή Πράγα οδικώς και θα επιστρέψουν πίσω στις 23 Δεκεμβρίου με τα τσάρτερ που θα μεταφέρουν σ΄αυτούς τους προορισμούς τους εκδρομείς των Χριστουγέννων.
Δεν θα είναι σε Βιέννη ή Πράγα τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά θα ζήσουν όλη την ατμόσφαιρα της προ-χριστουγεννιάτικης περιόδου σε μια ευρωπαϊκή πόλη.
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα τα φετινά Χριστούγεννα όσον αφορά τη ζήτηση στα οργανωμένα ταξίδια μια ζήτηση που δεν δημιουργεί εικόνα που θα την θυμόμαστε για πολύ.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments