Η σημερινή “δική σας ανταπόκριση”, μας έρχεται από την Όσσα στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Μας την έστειλε ο Άγγελος Μήτσας και μας γράφει:
Η Κάτω Αγορά ήταν κάποτε το ιστορικό, εμπορικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Όσσας.
Εκεί βρίσκονταν τα γραφεία της παλιάς Κοινότητας και της Λέσχης Αξιωματικών. Εκεί βρίσκονταν τα μαγαζιά, τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κουρεία, το συντριβάνι και ο πλάτανος… Εκεί στήνονταν τα γλέντια και τα πανηγύρια με τα νταούλια, τους ζουρνάδες και τις λατέρνες.
Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα εκείνες τις παλιές ημέρες και εικόνες. Τα παραδοσιακά μαγαζιά και τα σπίτια έκλεισαν ή γκρεμίστηκαν. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και το συντριβάνι “ξεπατώθηκαν” και τη θέση τους έχει πάρει το τσιμέντο και το γκρίζο…
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΣΑΙΩΝ “Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ” συνεχίζει το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Όσσας, με τα ελάχιστα οικονομικά και μέσα που διαθέτει, αλλά με πνεύμα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και ΟΡΕΞΗ για δουλειά και δημιουργία!!!
Τον περασμένο Μάιο εγκαινιάσαμε την ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΣΣΑΣ, μια πρωτοβουλία και έκθεση που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλο το χωριό και τους επισκέπτες του! Αυτή ήταν μόνο η αρχή!!!
Συνεχίζοντας τις δράσεις μας, ξεκινούμε την αναβίωση του παλιού μπακάλικου-παντοπωλείου. Αυτή τη φορά σειρά έχει το μπακάλικο του Βασίλη Γρόλλιου, ένα παραδοσιακό μπακάλικο που έκλεισε πριν από 20 περίπου χρόνια και διασώζει μνήμες και θύμησες μιας άλλης εποχής.
Πρόσφατα, έγινε η απεντόμωση και η απολύμανση του χώρου, ενώ οι κυρίες του συλλόγου ανέλαβαν τον καθαρισμό και σιγύρισμα του μαγαζιού. Το μπακάλικο θα καθαριστεί, θα τακτοποιηθεί και θα διαμορφωθεί ως ακόμη ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε παλιούς και νέους να θυμηθούν και να γνωρίσουν ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας! Για τον λόγο αυτό, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ θερμά την οικογένεια Γρηγορίου Γρόλλιου, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου!
Επιθυμία μας είναι, η ενότητα των επισκέψιμων χώρων να συνεχιστεί με την αναπαράσταση του παλιού υποδηματοποιείου-τσαγκαράδικου, σε κάποιον άλλο χώρο του χωριού, ενός επαγγέλματος που χαρακτήριζε την επαγγελματική φυσιογνωμία των Βυσσοκινών για αιώνες!
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να πιέζουμε τον Δήμο Λαγκαδά για την αναστήλωση της οικίας Χατζή και Χατζηχριστάκη και την ένταξη εκεί του “Τοπικού Μουσείου Όσσας”, δημιουργώντας όλοι αυτοί οι χώροι ένα “ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ”, προσφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό της Όσσας, αλλά και αφορμή για επίσκεψη από σχολεία και επισκέπτες του όμορφου χωριού μας!
Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια και την υποστήριξη ΟΛΩΝ των Οσσαίων και φίλων της Όσσας! Γι’ αυτό, περιμένουμε και τις δικές σας ιδέες, αλλά κυρίως να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια που χρειάζεται μεράκι, αγάπη και συνεχή ομαδική δουλειά!!! ”

Περιμένουμε και τις “δικές σας ανταποκρίσεις” από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λίγες (δικές σας) φωτογραφίες ή βίντεο και μια μικρή περιγραφή, για να μοιραστούμε όλοι τις εμπειρίες που βιώσατε και έχουν τουριστικό ή δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Στείλτε στο inbox ή στο mail: dortv100@gmail.com

 

 

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments