Επιχειρηματική επίσκεψη στο Μπορντώ τη Γαλλίας πραγματοποίησαν ο Δήμος Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προκειμένου να δρομολογήσουν διαδικασίες οινικής δικτύωσης της Ανατολικής Χαλκιδικής με οινότοπους του γεωγραφικού άξονα Αρκασόν – Μπορντώ – Λιμπούρν, μιας μητροπολιτικής αμπελουργικής γαλλικής περιοχής, που συγκεντρώνει σχεδόν 1.250.000 κατοίκους.
Η παρέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Έλληνα specialist στη γαλλική τουριστική αγορά Yalos Tours, εστίασε καταρχάς στην προώθηση του τοπικού οινικού προϊόντος ως μορφής εναλλακτικού τουρισμού. Δώδεκα (12) εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων του Bordeaux παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο οι οινικοί σταθμοί του Δήμου Αριστοτέλη στην Αρναία, τη Μεγάλη Παναγία, το Γομάτι και την Ιερισσό προϊδεάζουν τον οινοταξιδευτή για την εικόνα των αθωνικών αμπελοκαλλιεργειών.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Bordeaux από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα της αθωνικής οινικής κληρονομιάς, όπως αυτή απαντάται στην αγιώνυμη πολιτεία αλλά και πριν από αυτήν. Ξεχωριστή ήταν όμως και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Κορίνας Ζολά, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η επαγγελματική κοινότητα του Νομού στηρίζει την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Εκτός του οίνου, η παρουσίαση εστίασε στην προώθηση του τσίπουρου, ως προϊόντος ζύμωσης στέμφυλων. Ως ειδικές ανθρώπινες δραστηριότητες, που σχετίζονται με την οινοπαραγωγή, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι τσιπουρογιορτές του Φθινοπώρου στα τοπικά τσιπουροκάζανα. Ως προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας αναφέρθηκε η μουντοβίνα, η οποία αποτελεί απόσταγμα από κηρύθρα και παράγεται κάθε χρόνο από ντόπιους μελισσοκόμους στις αρχές του καλοκαιριού.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν ολοκληρωμένο και κοστολογημένο από το Yalos Tours πρόγραμμα 8ημερων οινοπολιτιστικών διακοπών στο Δήμο Αριστοτέλη, το οποίο αποτελεί τουριστική πρόταση, έτοιμη προς διοχέτευση στην εύρωστη αγορά του Bordeaux.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments