Καστοριά-αποστολή

Καθώς η ΔΕΘ-HELEXPO, ως εθνικός εκθεσιακός φορέας της χώρας, έχει ως στόχο να βάλει κάτω από την ομπρέλα του όλες τις σοβαρές εκθεσιακές προσπάθειες που γίνονται στην περιφέρεια, η Διεθνής Έκθεση Γούνας της Καστοριάς δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω.
Χθες Δευτέρα, στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», πραγματοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΘ και την διοίκηση του τοπικού συνδέσμου των γουνοποιών
Με το μνημόνιο, η ΔΕΘ-Helexpo θα συνδράμει με την παροχή τεχνογνωσίας ως τεχνικός σύμβουλος της διοργάνωσης, με στοχευμένες επικοινωνιακές ενέργειες, αλλά και με την ένταξη της εν λόγω έκθεσης στο εκθεσιακό της πρόγραμμα. Η περαιτέρω διεθνοποίηση της Έκθεσης Γούνας είναι ο άμεσος στόχος. H επόμενη Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, θα διοργανωθεί από τις 4 έως τις 7 Μαΐου για 42η φορά.
Η γούνα είναι ένα προϊόν που οι λιανικές του πωλήσεις στη χώρα μας εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό και ειδικότερα από το πόσοι Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα. Αν αυτοί δεν είναι πολλοί και αν δεν έχουν αγοραστική δυνατότητα, τότε οι λιανικές πωλήσεις βυθίζονται.
Αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια όταν η πτώση στις λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα έπεσαν κατά 80%. Αιτία η άσχημη οικονομική κατάσταση στην Ρωσία με την υποτίμηση του νομίσματος που περιόρισε τη δυνατότητα των Ρώσων όχι μόνο να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές αλλά και να ξοδέψουν χρήματα για αγορά γούνας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 60% των επιχειρήσεων γούνας στην Καστοριά να κλείσουν ή να περιέλθουν σε αδράνεια.
Ωστόσο φέτος φάνηκε να σταθεροποιείται η κατάσταση και να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης καθώς αυξήθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα.

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του τοπικού Συνδέσμου Ιωάννη Κορεντσίδη, για τον ρόλο που παίζουν τα τουριστικά γραφεία που φέρνουν Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Μας απάντησε πως κάθε επιχείρηση γούνας κάνει τις δικές της επιλογές και συμφωνίες και ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.
Ο Σύνδεσμος διαθέτει ένα πολύ σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ένα από τα καλύτερα στην ελληνική περιφέρεια. Επί της ουσίας όμως είναι αδρανές καθώς χρησιμοποιείται μόνο δυο φορές το χρόνο για λίγες μέρες. Η πλήρης αξιοποίηση του είναι ένα από τα ζητούμενα του Συνδέσμου. Τώρα εκεί βρίσκονται παρατημένα τα περίπτερα από την προηγούμενη έκθεση (φώτο).

Για την ΔΕΘ η έκθεση Γούνας της Καστοριάς είναι η δεύτερη που μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της μετά την αγροτική έκθεση της Λάρισας. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρίσκεται σε επαφές με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για μια ανάλογη συμφωνία αναφορικά με την έκθεση «Πελοπόννησος» που γίνεται στην Τρίπολη.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar