Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο Βερολίνο ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης, οι δυο χαρακτηριστικές φιγούρες που βλέπουμε στα φανάρια κυκλοφορίας να μας υποδεικνύουν πότε πρέπει να διασχίσουμε τη διασταύρωση και πότε πρέπει να περιμένουμε, έγιναν τουριστικό μπραντ και μάλιστα από τα πιο πετυχημένα. Για την ακρίβεια πρόκειται για τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη, που υπήρχαν κάποτε στα φανάρια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το όνομα του Ampelmännchen ή Ampelmann που μετά την ένωση των δυο Γερμανιών ένας σχεδιαστής μετέτρεψε σε μπραντ τουριστικών και αναμνηστικών ειδών. Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι που να σου θυμίζει το ταξίδι σου στο Βερολίνο, τότε αυτό θα είναι με το σήμα του Ampelmann.
Στα καταστήματα Ampelmann (το κεντρικό βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου), θα βρείτε εκατοντάδες είδη με το σήμα του Ampelmann. Θα βρείτε ακόμη και φανάρια κυκλοφορίας από διάφορες χώρες, όπως τη Μογγολία όπου ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης είναι πάνω σε άλογο ή την Αυστρία όπου απεικονίζονται ομοφυλόφιλα ζευγάρια σε φανάρια που είχαν χρησιμοποιηθεί στη Βιέννη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision.
Για πολλούς Γερμανούς είναι κάτι παραπάνω από τουριστικό μπραντ, καθώς ο Ampelmännchen έγινε η μασκότ για το κίνημα νοσταλγίας της Ανατολικής Γερμανίας, γνωστό ως Ostalgie.

Info…
Στο Βερολίνο πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments