Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή υγειονομικό διαβατήριο, αποτελούν καθημερνή συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για πολλούς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η κινητικότητα στην Ευρώπη και να πάρει μπρος η ταξιδιωτική βιομηχανία. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το υγειονομικό διαβατήριο αποτελεί μια άσκηση ενότητας ωστόσο σε τέτοιες ασκήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήθως αποτυχαίνει.
Τα τελευταία νέα είναι πως την υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» , προαναγγέλλει με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Όπως σημειώνει, στην επιστολή της, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές». Όπως επισημαίνει, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments