Άγνωστος είναι μέχρις στιγμής ο αριθμός των θυμάτων (νεκροί και τραυματίες) από τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3μμ στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης, από τον οποίο καθημερινά διέρχονται δεκάδες χιλιάδες κόσμου από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Είναι επίσης ο πιο τουριστικός πεζόδρομος της Πόλης, καθώς χιλιάδες τουρίστες μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής και πάνε στην Ιστικλάλ για ψώνια, φαγητό ή διασκέδαση. Αυτή την εποχή η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Άραβες.
Υπάρχει αγωνία μήπως βρίσκεται κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων, καθώς κάθε σαββατοκύριακο αρκετά ελληνικά γκρουπ εκδράμουν στην Κωνσταντινούπολη, μένουν σε ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ απ’ όπου ξεκινά ο συγκεκριμένος πεζοδρόμος και κάνουν τη βόλτα τους στην Ιστικλάλ. Η έκρηξη έγινε στην άλλη πλευρά του πεζόδρομου, στην περιοχή Μπεγιογλού (Πέραν ή Σταυροδρόμι στα ελληνικά). Εκεί κοντά επι της Ιστικλάλ είναι και το ελληνικό προξενείο.
Ευτυχώς τα ελληνικά γκρουπ αναχωρούν από την περιοχή νωρίς το πρωί της Κυριακής για να πάνε στο Πατριαρχείο, ή σε κάποιο εμπορικό κέντρο και από εκεί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην συγκεκριμένη περιοχή. Τον Νοέμβριο του 2003 είχαμε ένα μπαράζ εκρήξεων με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Μάλιστα από τις εκρήξεις που στόχευαν στο βρετανικό προξενείο, έπαθε μεγάλες καταστροφές η Παναγιά του Πέραν, η ελληνορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ξαναλειτούργησε και πάλι ύστερα από ριζική ανακαίνιση στις 21 Νοεμβρίου 2009.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments