Πληθαίνουν οι φήμες που ισχυρίζονται ότι επίκειται ταξιδιωτική οδηγία της Ρωσίας κατά της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Τουρκικού τουρισμού, με τους Ρώσους τουρίστες να φτάνουν τα έξι εκατομμύρια το χρόνο στις προ πανδημίας εποχές. Πέρσι ήταν επίσης μακράν οι πρώτοι σε αριθμό που επισκέφτηκαν την Τουρκία, με δεύτερους τους Ιρανούς.
Σύμφωνα με τις φήμες, αιτία του νέου εμπάργκο είναι η υποστήριξη που δείχνει η Τουρκιά στην Ουκρανία, όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και πώληση οπλικών συστημάτων.
Το σενάριο θα είναι καταστροφικό για τον τουρκικό τουρισμό αν επαληθευθεί.
Για να στηρίξουν την απόφαση τους, οι Ρώσοι επικαλούνται την επιδημιολογική κατάσταση της Τουρκίας την οποία οι Ρώσοι ειδικοί την χαρακτηρίζουν επικίνδυνη. Ήδη Ρώσοι επιστήμονες κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να αποφύγουν την Τουρκία στο διάστημα 1 έως 10 Μαΐου, που λόγω αργιών οι Ρώσοι ταξιδεύουν κατά χιλιάδες.
Αν τελικά αυτό συμβεί, δεν θα είναι το πρώτο εμπάργκο της Ρωσίας κατά του τουρκικού τουρισμού. Το 2015 συνέβη το ίδιο, μετά από την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό F-16 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Τότε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν εξοργισμένος σταμάτησε με μια σειρά μέτρων και απαγορεύσεων κάθε ρωσοτουρκική τουριστική δραστηριότητα.
Δυστυχώς τότε η χώρα μας δεν κατάφερε να επωφεληθεί, καθώς από τα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που έχασε η Τουρκία, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να προσελκύσει μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες. Ποτέ δεν ερεύνησε γιατί συνέβη αυτό;
Λίγα χρόνια μετά, Πούτιν και Ερντογάν τα ξαναβρήκαν και τότε ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιλέξουν την Τουρκία για τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φτάσει το 2019 τα έξι εκατομμύρια το χρόνο, και να γίνει η Ρωσία πρώτη τουριστική αγορά της Τουρκίας

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments