Μπορεί οι απόκριες να αργούν ακόμη, ωστόσο στη Βόρεια Αμερική και μέρος της Δυτικής Ευρώπης τις ζουν αυτές τις μέρες. Και αυτό γιατί έφτασε το Χάλοουιν (Halloween) μια περίεργη γιορτή που δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να μετατρέψουν τις κολοκύθες σε φαναράκια και να ντυθούν συνήθως με τρομακτικές στολές.
Το Χάλοουιν έχει τις ρίζες του σε έθιμα των Κελτών για τους οποίους η 1η Νοεμβρίου σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του νέου έτους αλλά και την επιστροφή των νεκρών. Σε περιοχές της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, οι Κέλτες φορούσαν μάσκες, ή άλλαζαν ρούχα για να προκαλέσουν σύγχυση στα πνεύματα συγγενών που επιθυμούσαν να εμπλακούν στις ζωές των ζωντανών.
Το έθιμο έχει πολλές πτυχές ωστόσο αυτό που κυριαρχεί στις μέρες μας, ενίοτε σε βαθμό υστερίας είναι οι τρομακτικές μεταμφιέσεις, οι φάρσες και η διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης στα χιλιάδες πάρτι που διοργανώνονται.
Το Χάλογουιν γιορτάζεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά σε βαθμό φρενίτιδας. Στην Ευρώπη έχει περιορισμένη απήχηση. Στην Βρετανία, η εμπορική επιτυχία του Χάλογουιν είναι μεγαλύτερη. Στους εορτασμούς του 2015, τα έσοδα των εμπορικών καταστημάτων έφτασαν τις 460 εκατομμύρια λίρες.
Τα τελευταία χρόνια το Χάλογουιν γιορτάζεται πολύ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία κλπ) όπου η νεολαία είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κάθε εισαγόμενη… αμερικανιά. Μερικές βδομάδες πριν, στο Κίεβο όπου βρεθήκαμε είδαμε αρκετές βιτρίνες καταστημάτων να είναι στολισμένες Χάλογουιν πουλώντας τις ανάλογες στολές.
Επίσης στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, το Χάλογουιν αρχίζει και εξαπλώνεται αρκετά.
Προκαλεί και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς εξαιτίας του χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν προκειμένου αυτές τις μέρες να βρεθούν σε μέρη όπου γιορτάζεται πιο έντονα.
Είναι σήμερα 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ο χαμός γίνεται το Σαββατοκύριακο που προηγείται.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments