Ένα αεροπορικό περιστατικό που συνέβη στις 23 Αυγούστου έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες. Αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Jet2, πετούσε από το Μπέρμιγχαμ προς την Αττάλεια όταν ο συγκυβερνήτης έπαθε επιληπτική κρίση. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσγείωσε με ασφάλεια το αεροσκάφος στο κοντινότερο αεροδρόμιο που ήταν αυτό της Θεσσαλονίκης. Ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής παρέλαβε τον συγκυβερνήτη μετά την προσγείωση, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα, κυβερνήτης και αεροσυνοδοί, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου έμειναν μια νύχτα πριν αναχωρήσουν για την Αγγλία.
Οι 102 επιβάτες περίμεναν τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να έρθει άλλο πλήρωμα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον τελικό τους προορισμό. Στο αεροδρόμιο τους δόθηκαν κουπόνια για νερό και σάντουιτς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Μπέρμιγχαμ με οκτώ ώρες καθυστέρηση.
Το περιστατικό ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για υπερβολική κούραση των πιλότων αυτό το περίεργο καλοκαίρι που η αεροπορική κίνηση είναι πολύ αυξημένη και τα προβλήματα στα αεροδρόμια πολλά. Ο αεροπορικός κλάδος αντιμετωπίζει αυτή την εποχή αυξανόμενη έλλειψη πιλότων, και η ανεκτή πίεση που επιβάλλεται σ’ αυτούς που ήδη εργάζονται, πλέον αμφισβητείται.
Στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο που υποστήριζαν πως οι πιλότοι της Wizzair πιέζονται από την εταιρεία να πετούν ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι. Μάλιστα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους πιέζει τα πληρώματα της να πετούν όταν είναι κουρασμένα, πληρώνοντας μπόνους σε όσους εργάζονται κατά τις περιόδους ανάπαυσης. Αντίθετα υπάρχουν οικονομικά μειονεκτήματα εάν δεν πετάνε λόγω ασθένειας ή κόπωσης. (είχαμε αναφερθεί σχετικά εδώ: https://omorfataxidia.gr/eidiseis/aeroporika/ti-symvainei-me-toys-pilotoys-tis-wizz-air/?fbclid=IwAR2PvLEoa9F5_X9u4VJDN5HPQHMEH3VFU6CZuoEDnrro6alLv3_yf-9NFlA
Εξάλλου αυτή τη βδομάδα οι δυο πιλότοι της Ethiopian Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αφρικής, αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να χαθεί η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου και να περάσουν πάνω από το αεροδρόμιο του τελικού προορισμού που ήταν η Αντίς Αμπέμπα.
To 2010, ένα αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα λίγο μετά την απογείωση του από το Αεροδρόμιο της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 90 επιβαίνοντες. Οι έρευνες έδειξαν τότε πως το δυστύχημα οφείλονταν και στην κόπωση των πιλότων .

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments