Κάθε καλοκαίρι οι Κυκλάδες πλημμυρίζουν από ιδιωτικά σκάφη. Όχι άδικα καθώς είναι μια ιδανική περιοχή με πολλά νησιά, μικρές αποσπάσεις μεταξύ τους, υπέροχες παραλίες, κρυστάλλινα νερά, γραφικούς οικισμούς ασύλληπτη ομορφιά.
Δυστυχώς για τα σκάφη αυτά δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές να τα υποδεχθούν με άνεση και ασφάλεια. Να μπορούν να έχουν κάποιες στοιχειώδεις παροχές. Οι λιμενικές υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων είναι τριτοκοσμικού επιπέδου και με δυσκολία εξυπηρετούν τα σκάφη της ακτοπλοΐας. Ακόμη και τα διάσημα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι υποδομές τους για τα σκάφη αναψυχής είναι ελλείπεις.
Δεν εννοούμε πως σε κάθε νησί των Κυκλάδων θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες μαρίνες, αλλά κάποιες στοιχειώδεις υποδομές για να μπορούν αυτά τα σκάφη να δένουν με ασφάλεια, να ανεφοδιάζονται σε ότι τους είναι απαραίτητο, να εναποθέτουν τα λύματα τους σε ειδικούς χώρους, να έχουν ρεύμα και νερό χωρίς να χρειάζεται να έχουν ανοιχτές τις μηχανές τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν υπήρχαν αυτές οι υποδομές θα έφερναν επιπλέον έσοδα στους διαχειριστές τους και επιπλέον σκάφη στις Κυκλάδες που μεταφέρουν τουρίστες που ξοδεύουν πάρα πολλά.
Ωστόσο στον τουρισμό αν θέλεις να πάρεις πολλά θα πρέπει να παρέχεις τα ανάλογα, αλλιώς τα αυγά δεν βάφονται με τον τρόπο που περιγράφει η σοφή ελληνική παροιμία. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Κροατία, η Τουρκία και η Μάλτα, έχουν αναπτύξει στα παράλια τους σύγχρονες υποδομές και εισπράττουν από τους σκαφάτους αυτά που χάνει η Ελλάδα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments