Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς του Αιγαίου. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του πιο πράσινου νησιού των Σποράδων και από το 1978 είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός.
Η Χώρα αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του νησιού, με συνεχή τουριστική άνοδο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το λιμάνι της, με τα σπίτια κολλητά το ένα στο άλλο να δημιουργούν δαιδαλώδη σοκάκια που δεν χορταίνεις να τα περπατάς και να τα ανακαλύπτεις. Δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από άλλους γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου που ενδεχομένως να είναι και πιο φημισμένοι.
Όλη η Χώρα είναι ένα αξιοθέατο, αλλά αν θέλουμε να εστιάσουμε κάπου είναι η μικρή εκκλησία της Παναγίτσας του Πύργου, που βρίσκεται ψηλά στη δεξιά μπούκα του λιμανιού, ορατή από παντού, όπως επίσης και στο ενετικό κάστρο στην κορυφή του οικισμού, όλα προσβάσιμα με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις. (θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση).
Σε όλο τον οικισμό υπάρχουν διάσπαρτες μικρές ιστορικές εκκλησίες και παρεκκλήσια, συνολικά 123, που δείχνουν τη διαχρονική σχέση των κατοίκων με τη θρησκεία. Μικρές πινακίδες δίπλα την είσοδο κάθε εκκλησίας μας ενημερώνουν που είναι αφιερωμένη, πότε δημιουργήθηκε και ποιος τη φροντίζει.
Ο χώρος πέριξ του λιμανιού είναι μεγάλος και άνετος και έχουν αναπτυχθεί πολλά καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ) για τις ανάγκες ντόπιων και τουριστών. Επίσης σε καλντερίμια που ξεκινούν από το λιμάνι, έχουν αναπτυχθεί εμπορικά καταστήματα για να κάνετε τη βόλτα σας κυρίως τις βραδινές ώρες χαζεύοντας τις προθήκες.
Γενικότερα η Χώρα της Σκοπέλου δεν κουράζει τον επισκέπτη καθώς την περιηγείσε εύκολα, χωρίς να αισθανθείς κάποια δυσφορία αφού υπάρχει άνεση χώρου.
Επίσης οι Χώρα διαθέτει και δυο παραλίες για μπάνιο, την Άμμο που είναι οργανωμένη και την Πλάκα.

Info…

Στη Σκόπελο μπορείτε να φτάσετε με καράβι από το Βόλο, την Θεσσαλονίκη και το Μαντούδι της Εύβοιας. Κάποια δρομολόγια φτάνουν στην Χώρα και κάποια στη Γλώσσα, το άλλο λιμάνι του νησιού από το οποίο η Χώρα απέχει περίπου 50 λεπτά με λεωφορείο.
Στην Σκόπελο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Mentor Travel Specialist, που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό. Για αυτό το καλοκαίρι έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν μετάβαση και διαμονή σε επιλεγμένα καταλύματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments