Πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, μετά από δεκαετή διακοπή, και η γειτονική χώρα γέμισε ισραηλινούς τουρίστες, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια. Οι πτήσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι δεκάδες καθημερνά και πραγματοποιούνται κυρίως με τουρκικές αεροπορικές εταιρείες.
Ωστόσο σήμερα το Ισραήλ έκανε επείγουσα έκκληση προς τους Ισραηλινούς να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία και όσοι βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν πίσω.
Είχε προηγηθεί μπαράζ δημοσιευμάτων στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για απόπειρα μεγάλης τρομοκρατικής ενέργειας που είχε ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή εντός τουρκικού εδάφους από δίκτυο Ιρανών πρακτόρων. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η απόπειρα απέτυχε μετά από επέμβαση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες τουρκικές.
Το Ισραηλινό Επιτελείο Εθνικής Ασφαλείας εξέδωσε ήδη από τα τέλη Μαΐου αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την Τουρκία για κανέναν λόγο επειδή υπάρχουν «εξαιρετικά συγκεκριμένες πληροφορίες για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά Ισραηλινών τουριστών εντός της τουρκικής επικράτειας, όπου δρα εκτεταμένο κύκλωμα Ιρανών πρακτόρων».
Όπως μεταδόθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ, μεγάλη μερίδα ταξιδιωτών αψήφησε τη σύσταση και στα τουρκικά θέρετρα φιλοξενείται σημαντικός αριθμός τουριστών από το Ισραήλ, ενώ ο αριθμός των πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τα τέλη Μαΐου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments