Κείμενο- Φωτογραφία: Βάσω Τζιτζικάκη

Η 16η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα πασχόντων από κοιλιοκάκη. Φέτος, αυτή η ημέρα εορτάστηκε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου τρίτου gluten-free χάρτη (φώτο) με καταστήματα της Θεσσαλονίκης που προσφέρουν γεύματα και μενού χωρίς γλουτένη από την οργάνωση Δράση για την Κοιλιοκάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου εχθές το απόγευμα.
Στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, τόνισε τη χρησιμότητα του χάρτη συνδυαστικά με το γεγονός ότι η πόλη συγκαταλέγεται πλέον στο δίκτυο των Γαστρονομικών Πόλεων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στη συνέχεια, η γιατρός παιδογαστρεντερολόγος κ. Καρύδα ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τη νόσο, αναφέροντας πως το ποσοστό των ασθενών που έχει διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη είναι το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως! Ο πρόεδρος της «Δράσης για την Κοιλιοκάκη» κ. Σταμπουλίδης παρουσίασε το χάρτη των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης που προσφέρουν ασφαλή γεύματα για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά και γι’ αυτούς που επιλέγουν μία gluten free διατροφή. Ακολούθησε γευσιγνωσία προϊόντων και διαμοιρασμός του ανανεωμένου χάρτη. Κλείνοντας ο Πρόεδρος έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της περιθωριοποίησης των ατόμων που νοσούν επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της αύξησης των καταστημάτων που διευρύνουν τα μενού τους με επιλογές πιάτων χωρίς γλουτένη.

Info…

Χθές το βράδυ ο Λευκός Πύργος «ντύθηκε στα μπλε» προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας πασχόντων από κοιλιοκάκη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments