Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια δημοφιλής σειρά στο Netflix με τίτλο «Midnight at the Pera Palace», ξαναφέρνει στην επικαιρότητα ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, που μάλιστα έχει ελληνικό ενδιαφέρον. ‘Οχι μόνο γιατί όταν χτίστηκε το 1892, η περιοχή του Πέραν κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες, αλλά και γιατί κάποτε (το 1918), πέρασε για λίγο σε ελληνικά χέρια, στον Έλληνα επιχειρηματία Πρόδρομου Μποδοσάκη Αθανασιάδη.
Πρόκειται για το Pera Palace, που πριν 130 χρόνια έκτισε η Εταιρεία Βαγκόν – Λι, για να υποδέχεται κυρίως τους επιβάτες του διάσημου Οριάν Εξπρές, που έφτανε στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι με πλούσιους και ενίοτε διάσημους επιβάτες.
Το ιστορικό ξενοδοχείο, αποτελούσε κέντρο των πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών της Ευρώπης. Στα σαλόνια του γράφτηκαν σελίδες της ιστορίας. Το κομψό και πολυτελές μπαρ «Γκραν Οριάν» του ξενοδοχείου, με τους αυθεντικούς πολυελαίους, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του διασημότητες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: ο Λέων Τρότσκι, η Μάτα Χάρι, η Σάρα Μπερνάρ, η Ζοζεφίν Μπέικερ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Τζάκι Ωνάση κ.ά.
Η φήμη του ξενοδοχείου εκτοξεύτηκε όταν η Αγγλίδα συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, συχνή πελάτης, έγραψε στο δωμάτιο Νο 411 ένα μεγάλο μέρος από το γνωστό μυθιστόρημά της, Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές. Το δωμάτιο αυτό είναι ανοικτό στους επισκέπτες, όπου μπορεί κανείς να δει τα βιβλία και τις φωτογραφίες της συγγραφέως.
Το ξενοδοχείο διατηρεί ακόμη πολλά αυθεντικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως παλιά έπιπλα εποχής, περίτεχνα πόμολα και έναν παλιό εκπληκτικής τέχνης ανελκυστήρα από ξύλο και σίδερο. Το σαλόνι, με τους μαρμάρινους κίονες, έχει ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή ατμόσφαιρα.
Σήμερα η Κωνσταντινούπολη διαθέτει πολλά ξενοδοχεία απίστευτης πολυτέλειας που φιλοξενούν πλούσιους και διάσημους. Ωστόσο την ιστορικότητα του Pera Palace λίγα την φτάνουν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments